Phelphs har vunnit fyra OS-guld i Rio. Foto: TT Nyhetsbyrån

Phelps fjärde raka OS-guld – på samma distans

Uppdaterad
Publicerad

Michael Phelps tog OS-guld nummer 22 i karriären. I dag vann den amerikanska stjärnan finalen på 200 meter medley i överlägsen stil med tiden 1.54,66 – och blev första simmare någonsin att vinna samma distans i fyra raka OS.

Totalt har Michael Phelps bärgat 26 medaljer i OS-sammanhang, 22 guld, och med det är han den idrottare som tagit flest OS-medaljer.

Kampen om guldet stod inledningsvis mellan Michael Phelps, Thiago Pereira och Ryan Lochte. Men vid den sista vändningen och inför den sista frisimningen hade amerikanen skaffat sig en ledning med 41 hundradelar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Phelps överlägsen i mål

Ingen annan mäktade mäta sig med den amerikanska stjärnan som drygade ut ledningen ytterligare och var överlägsen i mål. Tiden 1.54,66 är 66 hundradelar över världsrekordet på distansen och nästan två sekunder bättre än tvåan.

Både Pereira och Lochte kroknade på slutet och i stället gick silvret till Kosuke Hagino från Japan och bronset till Shun Wang från Kina.

Det är fjärde olympiska spelen på raken som Phelps tar guld på distansen. Han vann 200 meter medley även i Aten 2004, Peking 2008, London 2012 och så nu i Rio 2016. Ingen annan simmare har lyckats med det.

– Jag har lyckats komma tillbaka och uppnå saker jag bara drömt om. Att komma tillbaka och vinna mitt fjärde 200 individuella medley på raken – jag saknar ord. Det har varit en väldigt, väldigt speciell vecka så här långt, säger Phelps enligt USA Swimming News.

Murphy vann 200 meter ryggsim

Ryan Murphy vann guldet på herrarnas 200 meter ryggsim med tiden 1.53,62. Guldmedaljen var amerikanens andra i Rio, han vann även 100 meter ryggsim.

– Det är det här jag har tränat för i alla år. Det var det här jag drömde om som barn, att vinna guld, säger Ryan Murphy i Viasat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet