Foto: TT

Rio i ekonomisk kris inför OS – får extra pengar

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens regering har godkänt en nödutbetalning på motsvarande 7 miljarder kronor till delstaten Rio de Janeiro för att hjälpa till med betalningen för infrastrukturprojekt och säkerheten vid OS i augusti.

Delstaten befinner sig, med mindre än två månader kvar till OS, i ekonomisk kris och den tillfällige delstatsguvernören Francisco Dornelles varnade i förra veckan för en ”total kollaps” för offentlig service som skola och vård.

Rios borgmästare Eduardo Paes går samtidigt ut och betonar att Brasiliens ekonomiska kris inte kan skyllas på de olympiska spelen, och att ekonomin i staden är god till skillnad från i delstaten och i landet i stort.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Om delstaten Rio är i kris, är det inte OS fel. Den är i kris av andra anledningar, säger Paes.

Staden uppges stå för 93,5 procent av kostnaderna för OS-byggnaderna medan delstaten finansierar 6,5 procent och förser dem med nödvändig elektricitet.

– Vi betalar våra löner i tid, vi minskar vår skuld, vi håller våra investeringslöften. Staden går bara bra, och det gör OS också, säger han i ett tal.

Hela Brasilien befinner sig i en djup ekonomisk recession. Under första kvartalet krympte landets bruttonationalprodukt med mer än fem procent jämfört med motsvarande period 2015. Regeringen räknar med ett rekordstort budgetunderskott i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet