Stina Blackstenius. Foto: BILDBYRÅN

Talangen räds inte Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Säg ”Tyskland” och de flesta fotbollsspelare börjar darra. Men Stina Blackstenius vet hur man knäcker det mentala spöket:

Med gruppterapi.

”Efter det insåg vi att vi är minst lika bra”, säger supertalangen som i fjol besegrade Tyskland i semifinalen i F19-EM.

OS-finalen mellan Sverige och Tyskland på Maracanã blir ett i raden av många klassiska mästerskapsmöten lagen emellan. Problemet för svensk del är att de oftast slutat med tyska segrar.

På tolv tidigare matcher i mästerskap har Sverige bara två vinster.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Tyskland har ju det övertaget som – om man nu ska säga att vi hade ett övertag – som vi hade mot USA. USA har det tufft mot oss, vi har det tufft mot Tyskland, säger Lotta Schelin.

Stina Blackstenius är en stor anledning till att Sverige ens står i den här finalen. Den 20-åriga Linköpingsspelaren fick hoppa in i kvartsfinalen när Fridolina Rolfö skadade sig och var den som satte 1–0 bakom Hope Solo, även om USA sedan kvitterade och Sverige vann på straffar. I semifinalen mot Brasilien fick Blackstenius starta som ensam anfallare i Sveriges 4–5–1.

Avdramatiserade Tyskland

För ett år sedan spelade Blackstenius guldet till Sverige i F19-EM med sina två mål i finalen. På vägen dit besegrade det unga Sverige just Tyskland i semifinalen, efter att effektivt ha avdramatiserat motståndarna mentalt.

– Vi hade ett litet samtal i gruppen om vad vi tänkte på när vi hörde ”Tyskland”, just för att vi skulle prata om respekten vi hade. Och det var ju väldigt stora ord som kom upp. Att det är en stor fotbollsnation och att man har respekt och att de ofta tar sig långt i mästerskap.

– Vi sa om att vi ofta pratar om Tyskland som ett land, men att vi nu ska möta ett lag, de här spelarna, F19-tjejerna. Det var så vi tänkte. Det var väldigt bra tror jag, säger hon.

Guldet positivt

OS är hennes första mästerskap på seniornivå. Hon fick chansen i A-landslaget första gången i höstas och drömde om att få åka med till Rio de Janeiro.

– Sedan så har det gått helt klart över förväntan. Jag hade nog inte kunnat drömma om det här, att vi skulle kunna ta oss till en OS-final. Självklart har man trott och hoppats på det men det är också svårt att tänka sig. Men nu är man här.

– För mig är det väldigt viktigt att tänka tillbaka på allt man har varit med om, för det ger mig väldigt mycket. EM-guldet kommer jag för alltid minnas, både för att det har gett mig väldigt mycket erfarenhet och att det har gett mig väldigt mycket glädje och positiv energi som jag också kan ta med mig hit, även om det var ett år sedan.

Fakta: Bara två segrar

Två vinster, tio förluster. Sverige är i klart underläge mot Tyskland sett till de tolv tidigare mästerskapsmötena.

VM 2015, åttondelsfinal: 1–4, förlust.

EM 2013, semifinal: 0–1, förlust.

OS 2008, kvartsfinal: 0–2, förlust efter förlängning.

OS 2004, bronsmatch: 0–1, förlust.

VM 2003, final: 1–2, förlust efter förlängning.

EM 2001, final: 0–1, förlust efter förlängning.

EM 2001, gruppspel: 1–3, förlust.

OS 2000, gruppspel: 0–1, förlust.

EM 1997, semifinal: 0–1, förlust.

VM 1995, gruppspel: 3–2, vinst.

EM 1995, final: 2–3, förlust.

VM 1991, bronsmatch: 4–0, vinst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet