Björndalen, 40, tog guld trots bom

Uppdaterad
Publicerad

Nyblivne 40-åringen Ole Einar Björndalen hade en bom men tog guld i sprinttävlingen i skidskytte. Norrmannen var 1,3 sekunder snabbare än tvåan Dominik Landertinger, Österrike, som sköt fullt. Han var 5,7 sekunder före den tjeckiske trean Jaroslav Soukup, som också sköt fullt.

Detta var Björndalens femte individuella OS-guld. Han tog samtidigt sin tolfte OS-medalj totalt, vilket är en tangering av landsmannen Björn Dählies rekord i vinter-OS-sammanhang. Tack vare dagens triumf är han även historiens äldste guldmedaljör i ett vinter-OS i en individuell gren.

– Jag var lugn och fin och hade god kontroll. Jag disponerade loppet bra. Det fungerade bra i dag, säger den norske skidskyttelegendaren till TV2.

OS i Sotji skidskytte

Det var dock inte långt borta att det blev rysk seger. Anton Sjipulin hade satt nio raka skott (fem i liggande och fyra i stående). Till hemmapublikens förtret missade han sitt sista. Om detta skott hade suttit hade det blivit ryskt guld – nu blev det bara en fjärdeplats för Sjipulin.

Mörk dag för Sverige

För Sverige var det en ganska mörk dag. Fredrik Lindström var visserligen felfri i skyttet, men han var långsam i spåren. Han var 47,5 sekunder långsammare än Björndalen, trots att norrmannen alltså hade en bom och åkte en straffrunda. Lindström slutade på 18:e plats.

– Jag tappade farten mot slutet av loppet tyvärr. Skyttet är jag nöjd med, men farten var inte bra, säger Lindström till Viasat.

– Kroppen kändes inte så superbra i dag. Men det är ändå bra. En bra start, liksom. Jag har ändå ett hyfsat läge inför jaktstarten, fortsätter Lindström.

Carl Johan Bergman, felfri i liggande och en bom i stående, slutade på 24:e plats. Björn Ferry, två bom i liggande och felfri i stående, blev 25:a.

– Två bom i liggande var skit. Men åkningen var hyfsad, säger Ferry.

Tävlingens fjärde svensk, Tobias Arwidson, blev 42:a efter att ha missat ett skott i det inledande liggande skyttet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji skidskytte

Mer i ämnet