Björes tre tips för att bli en bättre hoppryttare

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Björe vet hur man blir en bättre hoppryttare. Som 20-åring blev hon den yngsta svenska mästaren genom tiderna och påbörjade en framgångsrik karriär som hoppryttare. Nu jobbar hon som tränare i hoppning och expertkommentator på SVT Sport – och har spelat in tre snygga videoklipp för dig som vill förbättra din hoppning.

1. SITS

Att jobba med sin sits och förbättra den är en förutsättning för att kunna rida och hoppa bra. Du måste vara mjuk, följsam och ibland kunna rida starkare utan att vara för hård.

Göteborg Horse Show

2. TEMPO

För att kunna hoppa bra är det en förutsättning att du kan reglera tempot fram och tillbaka som du vill. Om du tänker dig en bil som har fem växlar och sättet som du som förare med lätthet växlar upp och ner utan att det ger motorstopp eller knackig körning. Det samma gäller för en ryttare. Du måste kunna växla upp och ner och bibehålla rytmen flera gånger om utan att du förlorar kontrollen på din häst.

3. AVSTÅNDSBEDÖMNING

Att lära sig att se avstånd på lägre hinder kan alla lära sig. Det handlar om antal ridtimmar och ryttarens samspel med sin häst. Ett av hoppningens mysterium är det böjda spåret. Genom att lära sig att vidga din ridväg så får du hästen mindre stark och det är lättare att känna avstånd och avsprångspunkt.

Lycka Till! Önskar Lotta

Kolla in bloggen oseedat, bloggen som är till för alla oss som tränar bakom eliten och inspireras av idrottsstjärnorna. Här får du tips, pepp, inspiration och berättelser från många som tränat sig till framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg Horse Show

Mer i ämnet