Från underviktig dansare till styrkelyftare

Uppdaterad
Publicerad

När Sara Dahlström var 17 år upptäcktes en tumör i hennes hjärna. Efter operationen förändrades hennes liv.

– På ett halvår gick jag från att vara en underviktig dansare till överviktig. Jag var 17 år, jag hade aldrig hört talas om en kroppspositiv rörelse. Jag trodde att jag var tvungen att träna på ett sätt där jag hatade och plågade mig själv för att gå ner i vikt.

Timmar på cross trainern skapade ett självförakt hos Sara Dahlström. Hon trodde att hon behövde träna kondition för att få tillbaka det utseende hon tidigare hade.

– Det är helt omöjligt att vara lycklig om man varje dag gör något som man avskyr. För det är helt omöjligt att tycka om sig själv om man är olycklig, säger hon.

I 20-års åldern började Sara Dahlström av en slump lyfta tunga vikter. Hon gick från crossfit till tyngdlyftning, vidare till styrkelyft för att idag tävla i strongman.

Stor på sociala medier: ”Härligt att se när kroppen dallrar”

Genom sina konton på sociala medier delar hon både träningsvideos men också filmer där hon dansar i slow motion. Tiotusentals människor nås varje vecka av filmer.

– Det är härligt att se när kroppen dallrar och rör sig i slow motion. Det är inte att jag skrattar åt kroppen utan jag skrattar med den. Det tror jag att man behöver. Att ta kroppen på lite mindre allvar och och inse att det ser rätt häftigt ut när när låren dallrar och magen guppar.

– Nästan varje dag är det någon som skriver hur jag har fått dem att våga ha shorts på gymmet, ens våga träna på gymmet. I somras var det nästan varje dag någon skrev att de vågat ha bikini eller varit på stranden för första gången, säger hon.

Vad är kroppspositivism?

Sara Dahlström förklarar kroppspositivismen:

– I och med att jag började lyfta mer vikter så kände jag att mitt självförtroende höjdes. Det är så jag kom in på kroppspositivismen. Att fokusera på vad kroppen är bra på istället för den inte ser ut, att den inte är smal eller har tillräckligt stora tuttar. Fokusera mindre på hur den ser ut och mer på vad den gör. Men det händer fortfarande att jag kollar mig i spegeln och definitivt inte tänker positiva tankar, men så länge man inte låter det ta överhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.