Foto: Privat

Här är Jonna Adlertegs viktigaste stretchövning

Uppdaterad
Publicerad

Stretching förbättrar rörligheten. Ett viktigt element i Jonna Adlertegs träning. Genom fyra snabba frågor delar gymnastikstjärnan med sin av sina stretchingvanor.

När stretchar du?

– Jag stretchar innan och efter varje träningspass och kör mellan nio och tio pass i veckan.

Varför stretchar du?

– Jag stretchar för att mjuka upp kroppen innan träning så att jag till exempel inte sträcker mig, jag stretchar efter träning för att stretcha ut musklerna, sedan stretchar jag spagat med mera för att kunna utföra vissa gymnastiska övningar där flexibilitet krävs.

Hur stretchar du?

– Jag har hur många olika stretchingövningar som helst för hela kroppen. När jag stretchar för mina gymnastiska övningar kör jag ofta spagat med ett ben på en höjd. Just nu fokuserar jag också mycket på stretching för höften och rumpan för att jag tränar mycket knärehab.

Vad är den absolut viktigaste stretchövningen för en gymnast?

– Jag skulle nog vilja säga att spagat är en av de vikigaste övningarna. Men det är viktigt att vara flexibel i hela kroppen så vilken övning som är viktigast är väldigt individuellt. För någon som är stel i axeln kanske axelstretch är viktigast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer