Hector tacklar nervositet med djupandning

Uppdaterad
Publicerad

Sara Hector tycker om att vara nervös, men det får inte gå överstyr. För Oseedat berättar skidåkaren hur hon hanterar fjärilarna i magen.

Timmarna innan tävling ringer Sara Hector till sin mentala tränare. Det har hjälpt henne att hantera sina känslor och idag har hon knep för att tackla sin nervositet inför start.

– Det gäller att ha det på en bra nivå. Det går att bli alldeles för nervös och då går det inte att fokusera. Då blir man rädd, darrig och kanske presterar sämre.

Ska vara jobbigt

I grund och botten tycker hon att man ska vara nervös, det sparkar igång adrenalinet och ökar fokuseringsförmågan. Men utmaningen är att vara ”lagom” nervös – och den gränsen är hårfin.

– Det ska vara jobbigt, men det ska ändå vara så att man känner att man får ökad fokuseringsförmåga, och inte minskad, säger hon.

I intervjun berättar Sara Hector om två konkreta knep hon använder för att hantera nervositeten.

Oseedat

Oseedat är SVT Sports träningssatsning som vänder sig till dig som gillar träning och vill inspireras av eliten. Har du egna knep för att hantera nervositet? Dela gärna med dig under #oseedat i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.