Jenny Rissveds fem tips till nybörjarcyklisten

Uppdaterad
Publicerad

Har du också fått upp ögonen för mountainbike efter Jenny Rissveds OS-guld? Här är hennes bästa tips till nybörjare som vill upp på sadeln.

1. Ha kul

– Det är väldigt, väldigt viktigt är att man känner att det är kul. Cykla för att det är kul och känn inte för mycket press.

2. Slappna av

– Om man tycker att det är kul slappnar man även av och det är också en viktig punkt; att slappna av och inte spänna sig. Det är många som blir lite rädda för att det är svårt, det är stock och sten, och jag tror att det kanske är därför många såhär långt har valt att cykla landsväg, det är inte lika tekniskt svårt. Men om man har kul och slappnar av rullar man över alla stenar och stockar fint och snyggt.

3. Lätta på bromsen

– Vad många kanske gör fel är att man bromsar för mycket. Faktum är att om du vågar släppa lite på bromsarna rullar du över alla hinder lättare.

4. Cykla ihop

– I början brukar det vara roligare att cykla tillsammans med någon. Och om det skulle hända något har man alltid någon med sig.

5. Bli inte nöjd

– Ska man bli riktigt bra så ska du aldrig nöja dig. Var aldrig nöjd. Du måste hela tiden pusha limits. Självklart ska du även suga in allt positivt och vara nöjd med vad du åstadkommer, men med att inte nöja sig menar jag att man alltid måste sträva framåt också.

Fler träningstips från idrottsstjärnorna på Oseedat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer