Ny studie: Fotboll bra för självförtroendet

Uppdaterad
Publicerad
Fotboll ger tonårstjejer bättre självförtroende än andra lagsporter. Det hävdar en ny Uefa-studie som gjorts i samarbete med ett forskarteam på Birmingham university.

Studien omfattade 4 128 tjejer från fem olika länder: Spanien, Danmark, Tyskland, Polen och Turkiet.

En tredjedel spelade fotboll, en tredjedel höll på med landets näst största lagsport och en tredjedel idrottade inte alls. Och resultaten var fotbollen till fördel, bland annat framkom att:

  • 80 procent av de som spelade fotboll upplevde att sporten fick dem att känna sig mer självsäkra, jämfört med 74 procent av de som höll på med andra lagsporter.
     
  • 54 procent av fotbollsspelarna angav också att de brydde sig mindre om vad andra tyckte, tack vare fotbollen, jämfört med 41 procent av de som höll på med en annan lagsport.

Fotbollsspelarna upplevde också ett bättre självförtroende överlag, jämfört med de som inte idrottade alls. En sammanfattning av rapporten hittar du här.

Oseedat

Visa

Från SVT Sport till alla som gillar träning. Inspireras av eliten på svt.se/oseedat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer