Utdömd karriär efter graviditeten – sedan tog hon VM-silver

Uppdaterad
Publicerad

Hon tvingades lägga ner sin elitlöpning för att bli gravid.
När Kajsa Berg i december ifjol födde tvillingar dömde läkaren ut en comeback.
Det blev tvärtom – VM-silver på 100 km, svenskt rekord och nu nominerad till ”årets prestation” på Friidrottsgalan.

Det har varit ett minst sagt omtumlande år för den 36-åriga löpardoldisen och mellanstadieläraren från Salem söder om Stockholm. I köket hemma i radhuset tumlar bevisen för hennes nya tillvaro runt, de nu elva månader gamla tvillingarna Hans och Simon, energiknippen som vittnar om bra rörelsegener.

Bland babyintressanta detaljer hon och maken Robert fått flytta undan finns ett antal färska medaljer, ännu några bevis för det osannolika 2015 hon är i slutet av och egentligen inte hade räknat med att få uppleva.

Kajsa har en lång och intensiv idrottskarriär bakom sig, först som simmare och sen som löpare. 2012 vann hon både EM-guld och VM-silver på ultradistansen 100 km, var mitt uppe i en intensiv karriär, men saknade en sak i livet: barn.

Offrade karriären

Läkarnas råd till henne var tydliga: lägg ner löpningen om du vill bli gravid. Hon offrade sin idrott i jakten på familjebildandet, fick medicinsk hjälp med hormonbehandlingar och blev ifjol gravid. Med tvillingar dessutom.

– Jag trodde att jag skulle bli enbart glad, men jag var lika mycket orolig, minns Kajsa som hade all anledning att känna dubier efter en graviditet som var ovanligt prövande.

Hormonbehandlingen fick hennes kropp att svullna upp och hon tömdes på flera liter vätska. Hon drabbades av foglossningar, njurstas och havandeskapsförgiftning. Oro, jotack. Hon fick dessutom förlösas sju veckor för tidigt med akut kejsarsnitt och låg inlagd på specialavdelning.

Där konstaterades för säkerhets skull att hon drabbats av så kallad droppfot, en trasig nerv i benet som fick ena sidan att plötsligt ge upp. Inget drömläge att prata löparkarriär.

”Chockade min syster”

– Jag tror det var jobbigt för de i omgivningen. Jag orkade inte ens gå från sängen till Pressbyrån. Det tror jag chockade min syster när hon kom för att hälsa på. Hon sa att ”jag har aldrig hört henne säga att hon inte orkar något. Det är första gången hon har gnällt, säger Kajsa med ett snett leende.

Hon fick tillbaka lite kraft och fick hjälp med ett specialskydd som stagade upp benet, en chans att komma ut i frisk luft. Kajsa Berg gick o lättjoggade ett antal kilometer, med stor möda.

Dagen efter var det läkarbesök och en numera klassisk dom: ”Du kommer aldrig mer kunna springa” sa doktorn.

När han fick höra att hon hade tagit sig en mil så korrigerades utlåtandet till ”då kan du jogga en mil, men glöm det där med maraton och att tävla”.

Hon var inställd på ett nytt liv och dessutom fullt upptagen med en hektisk tvillingtillvaro, men försökte ändå hålla igång kroppen med testcykel och nåt löpförsök. Vändningen kom när hon testade ett maxlopp på 5 km och gjorde det på 19 minuter. Veckan efter la hon på en kilometer och plötsligt växte en sensationell karriär igen. Hon startade i Stockholm Ultra på 50 km, vann loppet och blev uttagen till VM. I samma veva köpte hon en löpvagn och hittade en vinnande modell.

Se mer: Kajsa Berg om att träna med löpvagn

VM-silver och galanominerad

– Speciellt när jag blev uttagen till VM ville jag börja köra hårt på helgerna, både lördagen och söndagen. Och sen har jag joggat med vagnen resten av veckan och då har man kunnat vara jättesliten i benen fram till kanske torsdag, sen har det känts bra igen på fredag och sen har gjort samma sak nästa helg...och tagit i, säger hon om utecklingen som chockat alla.

VM-loppet i september överträffade alla förväntningar. Hon vann VM-silver, EM-guld och slog svenskt rekord med en kvart. Tiden: 7.20.

En återkomst så sensationell att hon nu blivit nominerad till Friidrottsgalan i slutet av november i kategorin ”Årets prestation”, i konkurrens med Angelica Bengtsson och Abeba Aregawi.

Nu har hon dessutom blivit inbjuden till ultraklassikern Comrades i Sydafrika i slutet av maj nästa år. En storsponsor har lockat henne till sitt löparstall, full uppbackning väntar om hon nu kommer till start i det nio mil långa asfaltsloppet som lockar runt 15.000 startande, direktsänds i TV och erbjuder stora prispengar.

Familjesituationen får avgöra hur fortsättningen av karriären blir. Än så länge trivs tvillingsönerna med att hänga med på löparturerna. Snart väntar vintern och kanske andra förutsättningar. Alldeles oavsett är hennes återkomst beundransvärd och överraskande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer