”Basketbollflickan” som blev paralympier

Uppdaterad
Publicerad

Qian Hongyan, mer känd som ”Basketbollflickan”, är miraklet som simmade i Rio. Hon tog ingen av Kinas 239 medaljer i Paralympics – men är ändå frontfigur för parasportens stormakt. En ledstjärna i ett land där funktionsnedsatta fortfarande diskrimineras.

Hon har rört hela Kina till tårar. Bilderna av den lilla flicka med amputerade ben som tar sig fram med hjälp av en halv basketboll, gjorde henne känd i hela Kina för över ett decennium sedan, och hennes historia har rört många. Om en 4-åring flicka som blev påkörd i en svår trafikolycka i byn öster om Kunming, hon förlorade sin bästa vän och båda benen den dagen.

Så Qian Hongyan blev liggande hemma efter det, det är inte ovanligt i Kina bland funtionsnedsatta. Men så hände nåt som faktiskt förändrade hennes liv.

Paralympics

”Blev otroligt lycklig”

Hennes farfar fick en god idé en dag och kom hem med den där basketbollen. 

– Redan från första början när jag började använda den, blev jag otroligt lycklig. Därför för första gången kände jag att jag äntligen kunde komma upp ur sängen, ut ur rummet och ut på gården, och fick ett mycket större utrymme att leka på, en mycket större värld, säger Qiang Hongyan.

SVT:s korrespondent Susan Ritzén är i Yunnan i södra Kina för att beskriva Kinas framgångssaga i Paralympics. Det är verkligen hjärtat i Kinas simsatsning för idrottare med funktionshinder, hela 22 av Paralympicssimlagets 37 guldmedaljer i spelen i Rio i höst togs av simmare ifrån Kunming.

– Första gången jag simmade var i den här poolen. Jag kunde inte simma, och jag var så rädd den sekunden när jag hamnade i vatten, jag kände mig helt hjälplös, säger Qian Hongyan,

– När tränaren såg att jag bara fortsatte sjunka, förstod han att jag inte alls kunde simma, så han fick rädda mig ur vattnet.

Hon ler ändå åt minnet.

Paridrottens omslagsflicka

Det har blivit många simtag sen dess för Qian Hongyan. Hon är paraidrottens omslagsflicka här, trots att hon inte tog nån medalj i Rio – och kanske aldrig kommer göra det. Att Qian Hongyan håller delar av världseliten bakom sig i bassängen är nåt av en bragd, med tanke på hur kort kropp hon har.

– Efter nära 10 års ansträngningar är hon i dag den simmare som tränar mest av alla, säger han. Bara att hon blev uttagen till Paralympics var något av ett mirakel med tanke på graden av hennes funktionsnedsättning. Det var en otrolig framgång, säger landslagsledaren Honghu Zhang.

– Jag ska inte säga att mitt stora mål är att ta en guldmedalj i Paralympics, för det är väldigt långt bortom min kapacitet i dag. Men jag hoppas att jag i framtiden ska kunna lära de andra barnen att simma. Det är mitt mål, säger Hongyan och ler.

Funktionsnedsatta diskrimineras

Många av atleterna från Rio pensioneras nu, och i simcentrat i Kunming står redan nästa generation på tur och har börjat träna så smått i gymmet och i bassängen. Det är en lång resa till Paralympics, men Kinas satsning verkar fortsätta med stor kraft.

Fast hur blev det med alla löften om satsningar också på vanliga funktionsnedsatta? I Kina är fördomar om människor med funktionshinder utbrett, och diskriminering förekommer på många platser. Många barn med funktionshinder hejdas från att gå i skolan, vilket gör deras möjligheter att försörja sig i framtiden ganska små.

Kina vill att fler med funktionsnedsättning får tillgång till de hundratals fina paraidrottscentren. Så SVT:s team bestämde sig för att besöka ett av dem, långt – väldigt långt utanför Beijing. Det är svårt att ta sig dit, och väl framme har solen hunnit gå ned.

Och mer än fasaden på den väldiga byggnaden får vi inte se, för vi stoppas utanför grindarna. För än finns ingen organiserad träning för funktionsnedsatta schemlagd i centret. De ansvariga ska ringa om de ordnar det nån gång framöver, lovar de. Än har ingen hört av sig.

Se hela reportaget här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet