Foto: Bildbyrån

Förbundets svar på kritiken: ”Ser inte att vi kan vinna i Cas”

Uppdaterad
Publicerad

Parasimmaren Karl Forsman är kritisk till att han inte fått hjälp av förbundet att gå vidare med en överklagan om hans uppklassning och väljer att ta timeout.

Nu svarar simförbundet att man gjort vad man kunnat.

– Vi ser inte att vi kan vinna i Cas, säger Andreas Jonerholm, förbundskapten för svensk parasimning, till SVT Sport.

Tidigare guldmedaljören på 100 meter bröst i paralympics, Karl Forsman, blev inför sommarens EM uppklassad SB5 till SB7 på grund av att regelverket gjordes om.

– Alla simmare har klassats om, så det är inget specifikt just för Karl, säger parasportförbundets sportchef Inês Lopez till SVT Sport.

Paralympics

– Vi protesterade direkt men vi fick ett avslag.

Lämnade in en protest

Uppklassningen bidrog till att Forsman ingick i en klass där man använder benen, vilket han medger att han inte kan, på grund av en CP-skada. Och Forsman ställde sig kritisk till att förbundet inte valt att gå vidare med detta. Men simförbundet, som är det ansvariga förbundet i alla tävlingar utanför Paralympics, säger att man har försökt.

– Vi lämnade in en protest under tävlingen i Danmark och då tog vi hjälp av rutinerade före detta internationella klassare att skriva överklagan för att få en så korrekt bedömning som möjligt. Då fick vi besked dagen efter att den avslogs och att de ansåg att klassen är korrekt, säger Andreas Jonerholm förbundskapten för svensk parasimning.

– Om den överklagan hade godkänts hade vi kunnat gå vidare. Det är en lång process att gå vidare till CAS men i och med det här så ser inte vi att vi kan vinna där.

”Till viss del ett lotteri”

Men förbundskaptenen säger att det finns vissa brister i det nya klassningssytemet.

– De som har problem med över- och underhalvan har fått ett sämre utslag än de med höger och vänster halva. Det är synd att det till viss del är ett lotteri. Att gå från världsbäst och upp två klasser är tufft.

– Nu klassas man om varannat år, det är fördelen med det här systemmet.

Forsman kommer nu att ta en timeout och fokusera på sina studier vilket förbundskapten tror kan vara klokt.

– Det finns inget som hindrar att han tar en timeout och att han sen blir nerklassad år 2020. Simningen är ändå viktigast, säger Jonerholm. 

– Men det är så klart tråkigt att det blivit såhär och att vi tappar en guldmedaljör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet