Forsman: ”Sugen på försvara mitt guld”

Uppdaterad
Publicerad
Karl Forsman har tagit timeout från simningen för att satsa på sina studier.
Men med mindre än två år kvar till Paralympics i Tokyo 2020 så siktar han på att göra en helhjärtad satsning för att försöka försvara sitt guld han tog i Rio.

Efter EM-tävlningarna i Dublin i somras valde 21-årige Karl Forsman att ta en paus från simningen för att satsa på sina studier.

Det var tanken hela tiden men efter vårens omklassificering från SB5 till SB7 så har simkarriären fått sig en törn. I SB5 där Karl tävlade tidigare simmar man bara med armarna medan i SB7 använder man både armar och ben.

– Jag kan gå, men jag kan inte använda benen i simning. På grund av min CP-skada har jag en koordinationsproblematik som gör att jag inte kan använda armarna och benen samtidigt när jag simmar och tvingas då möta andra som kan det och det är en omöjlighet att konkurrera på de villkoren, säger Karl Forsman.

Vann guld 2016

I Paralympics 2016 i Rio vann Karl Forsman guld på 100 meter bröstsim i SB5-klassen. I somras på EM blev han i SB7-klassen endast sjua i finalen. Karl har gjort allt han kunnat för att få tävla i SB5 igen men han har inte hörsammats. Nu kan han endast acceptera sin situation.

– Det har varit en tid av lite depression men jag försöker inte tänka på det utan nu tänker jag framåt, jag vinner inget på att tänka på sådant jag inte kan påverka, Karl Forsman.

Paralympics 2020

Karl lägger all sin energi på sina studier på Idrottsvetenskapliga programmet han går på i Mittuniversitet i Östersund, men han har ändå siktet inställt på att göra en satsning mot Tokyo 2020 där han vill försvara sitt guld.

Det finns en möjlighet att han då kommer få tävla i SB5 då en ny klassificering är planerad till våren 2020, just innan Paralympics.

– Jag är otroligt sugen på försvara mitt guld, men det bygger också på att jag får tävla i SB5, säger Karl Forman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer