Så funkar Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Vilken sport hette ursprungligen mördarboll? Vilken är Paralympics signatursport? Vad står bokstäverna T och F för i friidrotten?

Här får du koll på sporterna och reglerna i Paralympics 2016.

Goalball

Finns det någon signatursport i Paralympics? Ja, det skulle väl vara goalball i så fall – bollsporten där total tystnad råder, bortsett från när det blir mål då! Den uppfanns direkt efter andra världskriget som rehabilitering för krigsveteraner – och 1976 plockades den upp i Paralympicsfamiljen.

Paralympics

Här ser du hur sporten går till.

Simning

Simning är en av ursprungsgrenarna – sedan starten 1960. Den paralympiska poolen håller standardmått 50 meter lång – 25 bred Tävlingsdistanserna varierar mellan 50 och 400 meter, både individuellt och i lagkapp.

Reglerna i simningen får du koll på här.

Judo

Judo är den japanska kampsporten som kom in i vanliga OS 1964. Till Paralympics dröjde debuten till Seoul 1988 för män och Aten 2004 för kvinnor. En sak skiljer mot vanlig judo – när matchen börjar ska båda ha ett grepp om varandras dräkter. De seende tvingas kämpa om greppet.

Parajudo utövar man så här.

Rullstolsrugby

Vad sägs om lite ”mördarboll” – ja, det var faktiskt så den kallades när sporten uppfanns i Winnipeg 1977 – och blev Paralympisk i Sydney 2000. Så här spelar man rullstolsrugby.

Friidrott

Friidrott är den stora paradgrenen i Paralympics och har funnits med sedan starten 1960. Klasserna delas upp i T som i track och F som i Field (med löpning och hopp) eller förenklat, alla kastgrenarna. Med finns också den parasportunika grenen klubbkast.

Här får du koll på friidrottsdiciplinerna i Paralympics.

Femmannafotboll

Femmanna-fotboll är för blinda spelare – och det här på alla sätt och vis Brasiliens hemmaplan. Man har vunnit alla tre Paralympicsgulden sedan sporten kom med 2004 och är storfavorit nu också. Det är 5 spelare på planen. 4 utespelare som använder ögonbindlar och lappar så att ingen ska se nånting. Målvakten däremot kan vara seende.

Lär dig femmannafotboll här.

Sjumannafotboll

Eftersom Ryssland inte tillåts vara med blir det nya guldmedaljörer i Paralympics 7-manna fotboll, som inte skiljer sig så mycket från den vanliga 11-manna. De som spelar 7-mannafotboll har en CP-skada eller har fått en stroke eller hjärnskada –  alla har begränsad koordination på något sett.

Det här skiljer sjumannafotboll från femmannafotboll.

Bordtennis

Bordtennis har funnits med sedan de första Paralympiska spelen 1960. Det är förstås många duktiga kineser – men även Sverige hävdar sig väl och Anna-Carin Ahlquist från Göteborg tog exempelvis guld senast i London.

Lär om bordtennis här.

Tennis

Rullstolstennis spelas i över 100 länder och påminner mycket om vanlig tennis. Den största skillnaden är regeln att bollen får studsa två gånger innan man tar den, på tredje studsen är alltså bollen död. Den andra studsen behöver inte vara innanför linjerna på spelplanen. I London 2012 tog Stefan Olsson och Peter Wikström guld i dubbel för Sverige, men bara Olsson finns med i Rio.

Tennis går till så här i Paralympics.

Volleyboll

Sittande volleyboll har funnits på Paralympicsprogrammet sedan 1980 för herrar och sedan 2004 för damer. Jämfört med volleyboll är planen mindre – nätet lägre – men bollen lika stor.

Lär dig om volleyboll här.

Rullstolsbasket

USA är basket – och inte oväntat födelseplats för rullstolsbasketen. Och allt liknar vanlig basket – planen, korgen och plankan håller samma mått. 12 spelare i varje lag och fem inne på planen samtidigt. Men varje spelare är klassade utifrån sin skada. En skala från 1-4.5 – ju lägre siffra, desto större funktionsnedsättning. Totalt får varje lag bara ha 14 poäng inne på planen samtidigt.

Se rullstolsbasket här.

Skytte

Skytte har tack vare Jonas Jacobsson länge varit en svenskgren i Paralympics. Man skjuter med pistol eller gevär från stående eller liggande position på tavlor 10, 25 eller 50 bort beroende på tävling. Många tävlande har hjälpmedel som stödbord eller speciella stolar.

Se det du behöver veta om skytte här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet