Nicolina Pernheim föll i första matchen i 63-kilosklassen. Foto: Bildbyrån

Kritiken efter förlusten: ”Hon ser – det gör inte jag”

Uppdaterad
Publicerad

Nicolina Pernheim föll i första matchen av Paralympics – mot en motståndare i en annan klass med bättre syn. ”Hon ser och jag gör inte jag”, säger Pernheim som trots förlusten får gå bronsmatch.

Songlee Jin från Sydkorea var ingen obekant motståndare, men fördelarna så slående att de är värda att nämna.

Medan Nicolina Pernheim inte ser mötte hon en motståndare med begränsad syn – och som kunde sikta in sig på svenskan. Anledningen är att de varit få deltagare i klasserna och att arrangören inte velat ha för många klasser med få deltagare.

”Har gjort allt rätt”

Efter en minut var matchen slut – Jin vann på fall och nyttjade en teknik hon använt tidigare mot Pernheim.

– Jag gjorde det jag skulle. Jag följde min plan. Jag har gjort allt rätt, tränat rätt, säger Pernheim som visste om vilken teknik som väntade:

– Jag har övat på att stå emot den tekniken men det kom smidigare och snabbare än jag hade tänkt mig. Jag visste att hon gör det.

Kan ta första svenska medaljen

Trots förlusten kommer hon att gå bronsmatch 21.30 svensk tid – och kan då bli Sveriges första medaljör i Paralympics 2016.

– Det är bara att ladda om, tar jag den matchen så blir det ett brons och det vill jag ha, säger Pernheim och fortsätter:

– Men de två som kommer jag kan få möta är skittuffa.

SVT sänder bronsmatchen från 21.15.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.