”Läkarna sa att jag skulle sitta fastspänd från topp till tå”

Uppdaterad
Publicerad

Hon nådde kvartsfinal i Rio och satsar ännu högre i Tokyo.  

-Läkarna sa att jag skulle behöva hjälp med allt och sitta fastspänd från topp till tå. De hade fel, uttrycker hon i SVT Play-serien Parastjärnan som släpps idag.

Maria Bjurström lever för att spela boccia. Hon tränar 30 timmar i veckan och målet är Paralympics i Tokyo.  

-Målet är att nå kvartsfinal och förhoppningsvis komma längre. Men konkurrensen har blivit mycket tuffare sen Rio, säger Maria genom sin mamma. 

Paralympics

Maria kan inte prata så mamma Ann-Christine tolkar det dottern skriver på en sk blisskarta, med tecken och symboler.  

-Jag fick syrebrist när jag föddes så jag har en cp-skada som gör att min kropp inte gör som jag vill att den ska göra. Men min skada har aldrig hindrat mig från att göra det jag vill. Jag kan inte ha ett bättre liv.

Inte tävlat på nästan två år

I boccian är Ann-Christine Marias redskap för att spela. Maria ger order med huvudrörelser och ögonen vilken boll som ska spelas, exakt vilken riktning den ska ha, om den ska placeras eller slå bort motståndarens boll och hur hårt slaget ska bli. Ann-Christine lägger bollen i rännan och Maria petar iväg den.  

-Jag har ett starkt psyke och bra tålamod, berättar Maria om sina styrkor som spelare.  

På grund av pandemin har hon har inte tävlat på nästan två år men lyckats behålla motivationen inför sitt andra Paralympics. 

-Boccian betyder allt för mig, den är mitt liv. Även om man har en stor funktionsnedsättning kan man komma ut på stora tävlingar och få vara med på de stora arenorna. 

I serien Parastjärnan får vi möte åtta av nordens största medaljhopp inför Paralympics. Serien släpps den 23 augusti. Här kan du se alla avsnitt i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet