Golbarnezhad hedrades på Maracana. Foto: TT Nyhetsbyrån

Omkomne paralympiern hedrades under avslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Under avslutningscermonin för Paralympics i Rio hedrades den avlidne cyklisten Bahman Golbarnezhad med en tyst stund och stående ovationer. ”Han har lämnat hela Paralympiska samfundet i samfällig sorg”, säger den Internationella paralympiska kommitténs ordförande sir Philip Craven.

Det var under lördagen som den iranske cyklisten Bahman Golbarnezhad omkom efter en krasch i herrarnas linjelopp. Det tragiska dödsfallet har fläckat ett annars lyckat mästerskap, och när spelen skulle avtackas var tragiken ofrånkomlig.

– Bahman Golbarnezhad tragiska dödsfall har påverkat oss alla. Han har lämnat hela Paralympiska samfundet i samfällig sorg. I kväll vill jag att ni tillsammans med mig skickar era kondoleanser till hans familj, vänner, lagkamrater och folket i Iran – genom en tyst stund, sade sir Philip Craven.

Avslutningsceremonin var annars mest fest och glädje, och i och med de avslutade spelen är det nu Tokyos tur att axla Paralympics-värdskapet för nästa sommarspel, 2020. Men innan dess väntar vinterspelen i Pyeongchang i Sydkorea om två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet