Helene Ripa blev femma i Paralympics senast. Får hon chansen att ta en medalj i Tokyo? Foto: Bildbyrån

Ovissheten om Paralympics svår för Ripa

Uppdaterad
Publicerad

Helene Ripa tränar på som vanligt med siktet inställt på Paralympics. Men det är inte helt enkelt just nu.

– Fokus går upp och ner. Jag behöver konkreta mål i min träning. När det är svävande blir det svårare, säger hon till SVT Sport.

Ovissheten om det blir ett OS och Paralympics gör situationen besvärlig för många idrottare. Kanotisten Helene Ripa har ännu inte kvalat in till Tokyo men tränar två gånger om dagen som vanligt. Siktet är på hennes kvaltävling som är framflyttad till slutet av juni. Men om den blir av är förstås osäkert i nuläget. Och om det inte blir nåt Paralympics i år dyker större frågor upp.

– Jag är ju i slutet av karriären. Om Paralympics kommer att skjutas upp ett eller två år, hur gör jag då?

Paralympics

Helene Ripa är 48 år och antyder att hon satsar mot sitt sista Paralympics. Senast i Rio 2016 blev hon femma och hon har tidigare ett guld och ett silver i längdskidor från Sotji 2014. För två år sen tog hon guld på 200 meter på kanot-VM i Portugal.

För att klara av ovissheten bättre i den här situationen träffar Ripa en mental coach.

– Jag behöver hjälp med att behålla fokus och hitta andra målbilder, säger hon.

Inga fler läger i värmen

Den stora förändringen är annars att det inte blir några fler läger i varmare länder. Hon skulle ha åkt till Portugal och Mallorca men det blir träning hemma istället. Men före virusoron hann hon tillbringa fem veckor i Florida med kanotlandslaget som tränar inför OS.

– Jag fick vara med sprintlaget, 12 personer. Det var jättestimulerande för mig att träna där, inte minst med tjejerna.

I väntan på ett beslut om Paralympics tränar hon vidare hemma i Stockholm.

– Finns ju inget annat alternativ än att träna på. Jag måste ju ha målbilden Paralympics än så länge, säger Helene Ripa.

KLIPP: Sjöström lider med kollegorna: ”Annars får de planera om OS” (19 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet