”På isen är jag först och främst en spelare”

Det finns ingen damturnering i parahockey i Paralympics, men det stoppade inte norska Lena Schröder. På tisdagen gjorde hon sin debut i Paralympics mot Sverige.

Lena Schröder är 24 år och har drömt om att få tävla i Paralympics i många år. Hon har tränat hårt vid sidan om sina studier för att nå sitt mål. Men i Paralympics finns det ingen parahockeytrunering för damer, så Schröder slog sig in i herrlaget.

Eftersom damerna inte har en egen turnering är det tillåtet att ställa upp med mixade lag i parahockey-turneringen, och Schröder känner sig inte annorlunda i sitt lag.

– På isen är jag först och främst en parahockey-spelare, säger hon till norska NRK.

Och trots att det är många som väntar sig att hon inte ska vara lika tuff som sina manliga kollegor, är Schröder ingen lätt motståndare.

– Jag älskar att tacklas och vara fysisk i dueller, berättar hon.

Matchen mot Sverige var Schröders Paralympicsdebut, och hon blev därmed den första kvinnliga utespelaren i Paralympics. Norge vann matchen med 1–3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer