Philip Jönsson tog guld i Paralympics Foto: Bildbyrån

Paralympics-guld till skytten Philip Jönsson

Uppdaterad
Publicerad

Philip Jönsson tog under morgonen Sveriges första medalj i Paralympics i Tokyo.

Ett imponerade skytte under hela finalen räckte hela vägen till ett guld och ett nytt paralympiskt rekord.

– Det känns hur underbart som helst. All träning har gett resultat, det är en obeskrivlig känsla, säger Philip Jönsson till SVT Sport.

En efter en föll motståndarna bort under dagens final i luftgevär 10 meter stående.

Philip Jönsson stod för stark insats med ett stabilt skytte genom hela finalen. I den avgörande omgången stod det mellan svensken och Francek Gorazd Tirsek från Slovenien. Marginalerna var små men den svenske skytten höll kylan när det gällde som mest – och säkrade Paralympics-guldet.

Paralympics

– Det känns hur underbart som helst. All träning har gett resultat, det är en obeskrivlig känsla, säger Philip Jönsson till SVT Sport.

Philip Jönsson har en sällsynt sjukdom som heter Duchennes muskeldystrofi, vilket innebär att musklerna bryts ned och blir fettvävnad vilket förkortar livslängden kraftigt.

Slutpoängen blev till sist 252.8 för Jönsson, vilket också är ett nytt paralympiskt rekord. Tirsek blev tvåa, endast 0.4 poäng bakom. Bronset gick till Andrea Liverani från Italien.

– Mitt mål var att skjuta bättre än i Rio och det kände jag att jag gjorde redan från start, säger Jönsson.

– Det här visar omvärlden att även om man har funktionshinder och inte klarar sig själv så kan man lyckas ta en medalj och prestera på den högsta elitnivån. Det betyder mycket, säger den svenske guldmedaljören.

Jönsson debuterade i Paralympics 2016 i Rio där det blev två finalplatser.

Philip Jönsson

Född: 28 mars 1994 (27 år)

Klubb: Mariestads skyttegille.

Tidigare resultat i Paralympics: Åtta i 10 meter stående luftgevär i Rio 2016, åtta i 10 meter liggande luftgevär i Rio 2016.

I övrigt: Har Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som gör att muskler bryts ner och ersätts av fett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet