Foto: TT Bildbyrån

Paralympicsmedaljör kan missa VM

Uppdaterad
Publicerad

Zebastian Modin var stor svensk hjälte i Paralympics i mars med två längdmedaljer. Nu en dryg månad innan VM är läget helt annorlunda. Efter ett struligt år riskerar Modin att missa hela mästerskapet. – Det är inte så kul just nu, berättar han.

SVT Sport når paralympics-medaljören Zebastian Modin i Finland. Han har precis avbrutit världscuptäcvlingarna i Vuokatti – det är benhinnorna som spökar.

– Man har ju känt av benhinnorna någon gång i livet såklart, men då har det alltid gått över. Jag började känna det i onsdags på skydskyttet redan på uppvärmningen. Men jag startade och körde ett varv men det kändes inte bra i benen. Efter första skyttet åkte jag lite till, men sen kände jag att ”det går inte, det gör för ont”. Jag fick bryta, jag kunde inte lyfta benen och ramlade nästan i varje sväng, berättar han.

Paralympics

Både längd och skidskytte

Zebastian Modin kör både skidskytte och längdskidor och fortsatte försöka i tävlingarna i Vuokatti. Men på torsdagen hade han så ont på uppvärmningen att han kände att det var lönlöst att ställa upp. När det var dags för längdsprinten i skate-stil tog han sig vidare från prologen men sen sade kroppen ifrån igen. Enda ljusglimten kom i lördagens distanslopp i klassisk stil.

– Då gick det att åka. Jag gjorde väl inget panglopp och hade jättetungt att ta mig runt. Men jag blev fyra i alla fall.

VM – en månad bort

Han har inte hunnit kolla upp vad det är som ställer till det med benhinnorna utan väntar på att resa hem till Sverige och ett besök hos en specialist. Än så länge lever han i ovisshet och vet inte hur det blir med VM som går av stapeln i amerikanska Cable om sex veckor.

– När man väl får veta vad det är kan man ta det och ställa in sig, veta vad som måste göras. Jag hoppas på bra besked så man kan få känna lite glädje, just nu känns det tungt och som om jag står och famlar.

I tävlingspåren har Modin med sig en ledsagare och även på den fronten har det varit ett struligt år. Efter Paralympics har han fått byta ledsagare flera gånger och saknar konsekvensen i både träning och tävling.

– Jag har gjort det jag trott varit det bästa för situationen men nu måste det lösa sig snart med någon att träna dagligen med. Jag har lärt mig mycket av året men jag gör inte ett år till om det fortsätter så här. Jag vill inget hellre än att få till det igen, men allting har sitt pris.

Träningen påverkad

Just avsaknaden av att ha samma ledsagare kontinuerligt har gjort att Modin fått träna mycket på egen hand. Träning som inneburit löpning på hårt underlag under hösten.

– Det har blivit lite ömt och visst, det kan ju vara det som kommit nu efteråt, säger han.

Utsikterna inför VM är betydligt sämre idag än för en vecka sedan. I skate-grenar klarar han inte av att lyfta benen ordentligt, vilket gör att skidskyttet helt går bort om skadan håller i sig. Samma gäller för längdtävlingar i fri stil. Precis som i Vuokatti får han sätta hoppet till att skadan inte förvärras, och till tävlingarna i klassisk stil.

– Jag har nog bäst medaljchans i klassiskt, så på så sätt var det ju rätt att det blev såhär. Men det känns väldigt tråkigt. Det blir inga tävlingar nu framöver utan fokus blir på träning och återhämtning, berättar en märkbart dämpad Zebastian Modin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet