Alex Zanardi vårdas på sjukhus efter kraschen. Foto: TT

Paramästaren och ex-F1-föraren Zanardi i svår krasch

Uppdaterad
Publicerad

Den förre F1-föraren och fyrfaldige Paralympics-mästaren Alex Zanardi råkade ut för en svår krasch vid en tävling på paracykel i Italien.

– Lastbilen kunde inte undvika kraschen, berättar landslagstränaren Mario Valentini.

För nästan 20 år sedan var 53-årige Zanardi med om en fruktansvärd krasch vid ett Cart-race i Tyskland och miste bägge benen och var väldigt nära att omkomma.

Italienaren kom tillbaka på idrottsarenan som paraidrottare och vann fyra paralympiska guld i paracykling 2012 och 2016.

Paralympics

Zanardi kraschade med en lastbil i en nedförsbacke vid en tävling i paracykling, där man sitter lågt och tar sig fram med kraftfulla armrörelser.

Tränaren såg kraschen i en följebil

– Det hände vid en liten nedförsbacke strax före en svag kurva. Alex vred sig något in i denmotgående vägbanan precis när en lastbil kom. Lastbilen försöktesvänga men kunde inte undvika kraschen, berättar landslagstränaren Mario Valentini för Repubblica. Tränaren var med i en följebil.

Zanardi ska ha varit medveten under hela räddningsarbetet och andades själv innan fördes till sjukhus i Siena, Toscana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet