Foto: Bildbyrån

Parastjärnan tar timeout: ”Förstör min karriär”

Uppdaterad
Publicerad

Karl Forsman har ett guld på 100 meter bröstsim från paralympics i Rio, 2016.

Därefter har han placerats i en annan kategori som han anser är fel. Och nu väljer han att ta en timeout.

– Det förstör min karriär, så nu kommer jag satsa på annat, säger han till SVT Sport.

Karl Forsman har en CP-skada, vilket begränsar hans koordination i benen. När han vann guld vid Paralympics gjorde han det i en klass där man inte använder benen.

Till sommarens EM hade Forsman flyttats från kassen SB5 till SB7, vilket betyder att han nu måste börja använda benen. Han slutade på en sjundeplats på en tid som hade räckt till silver i SB5-klassen.

Paralympics

”Saknar kompetens”

–  Jag tycker det är helt fel. De tar inte hänsyn till hur min CP-skada påverkar min simining. På grund av koordinationsproblem använder jag inte benen och det har man tagit hänsyn till när jag tävlade i SB5. Nu säger man att det är en träningssak, säger Forsman och forsätter:

– Man kommer inte med några argument utan det känns som de saknar kompetens kan jag tycka.

Kritisk mot förbundet

Forsman tycker själv att han gjort vad han har kunnat för att överklaga. Men för att driva ärendet vidare till idrottens skiljedomstol, CAS, behöver han förbundets stöd.

– Jag kan inte driva ärendet som privatperson utan det måste förbundet göra och det kostar pengar. Om de anser att det är ett felaktigt beslut, vilket de gör, kan de överklaga, men förbundet gör ingenting.

”Förstör min karriär”

På grund av situationen väljer Forsman att ta timeout på obestämd tid.

– Detta förstör min karriär och jag kan inte längre ta några medaljer. Men jag får lära mig att leva med det och satsa på annat just nu. Nästa vecka börjar jag studera på Universitetet och jag kan inte säga nu hur det kommer att bli i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet