Philip Jönsson åtta i finalen. Foto: Bildbyrån

Philip Jönsson återigen åtta i final

Uppdaterad
Publicerad

Andra raka finalen slutade i ännu en lite snöplig åttondeplats för gevärsskytten Philip Jönsson. Men Paralympicsdebutanten är ändå stolt över sin totala insats. ”Jag är nöjd med både förberedelser och mina skjutningar”, säger han till SVT Sport.

Tisdagens tävlande i skyttecentret i Rioområdet Deodoro var i SH2-skyttens normalt sämre gren luftgevär 10 m liggande.

Kvalet över 60 skott blev en uppvisning i rekordsnabbt skytte, 22-årige Jönsson hade 40 minuter tillgodo på tidsgränsen och noterade ändå 633,1 poäng över de 60 skotten, bara 0,1 från hans personliga rekord.

Paralympics

– Men jag skjuter alltid snabbt. Dumt att göra det långsamt om det går bättre när man håller tempot uppe, säger Philip som har pappa Mats som laddare.

Han tog sig till final som åttonde och sista man i det 35 man starka startfältet där den andra svensken Ellinor Axelsson-Vaughn slutade 26:a.

I finalen, som avgörs i en tidspressad utslagningsform som inleds med åtta skott. Philip Jönsson öppnade med 10,7, men följde sen upp med två betydligt sämre träffar: 10,2 och 9,8 vilket förstörde resten av serien. Han tvingades som förste man lämna finalen.

– Första skottet var riktigt bra, men sen blev jag nervös och pulsen jobbade som f-n, säger han mustigt om en final som han sen fick följa från sidan och där Ukrainas Vasil Kovaltjuk försvarade sitt guld före Sydkoreas Geunsoo Kim och finalens enda kvinna, amerikanskan McKenna Dahl.

Gav det ändå mersmak?

– Ja. Nu ska jag hem och vila en månad. Sen börjar vi ladda för nästa säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet