Helene Ripa paddlar för guldet i Paralympics i Rio. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ripa jagar nytt guld – i ny gren

Publicerad

Hon är 45 år och vann guld i Sotji för två år sen i vinter-Paralympics (skidor 15 km). Nu satsar Helene Ripa på nya framgångar i Rio – i ny idrott – kanot!

– Jag vet vad jag kan och älskar att träna hårt. Jag vill helt enkelt se hur bra jag kan bli. Det är min drivkraft, säger Helene Ripa till SVT Sport.

Hon höll länge sin nya satsning hemlig. Men hon avslöjades ganska snabbt när hon lyckades nå finalen på VM i Tyskland i våras. Vilket innebar att hon fick en plats till Paralympics i Rio.

Och i midsomras blev hon Europamästare i Moskva.

Bra på kort tid

– Det är stor skillnad mot skidåkning. Att försöka omvandla min ganska ”sega” kropp till att vara snabb och explosiv. Samtidigt har jag stor nytta av att ha varit skidåkare. Det är ungefär samma muskelgrupper som jobbar. Och jag är van vid att utsätta min kropp för hård träning. Det är nog därför jag blivit så bra i kanoten på kort tid, säger Helene Ripa.

Hon har hela sommaren haft Henrik Nilsson (världsmästare och OS-guldmedaljör) som tränare.

– Helene gör inte den här satsningen bara för att ha kul. Hon är en enorm tävlingsmänniska och åker till Rio för att hämta hem en medalj och det tror jag hon har stora möjligheter att göra, säger Henrik Nilsson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer