Foto: Bildbyrån.

Ripa klar för final i kanot

Uppdaterad
Publicerad
Vilken succé för kanotdebutanten Helene Ripa. Den tidigare längdskidåkaren gjorde i dag sina första två framträdande i kanoten i sommar-Paralympics – och är klar för final, efter andraplatsen i semifinalen.

Hon blev trea i försöken tidigare i dag och var irriterad och oroad över sin insats, trots att den gav en semifinalplats. Då svarade hon sig själv med ett kanonlopp i semifinalen.

– Semifinalen är nog det bästa loppet jag någonsin gjort rent padelltekniskt, säger Ripa till SVT Sport efter att ha paddlat sig till final i sin tredje Paralympics-gren.

Ripas 54.735 räckte för en andraplats – och final för svenskan som satsat på sporten under knappt ett års tid. Kanot som är en ny sport i Paralympics.

– Det är jätte roligt, jag är jätte stolt. Jag är så fruktansvärt envis och målmedveten, och jag vill se hur bra jag kan bli, säger Ripa till SVT Sport.

Helene Ripa har nått störst framgångar inom längdskidåkning, där hon för två år sedan vann guld vid vinter-Paralympics. Nu är 45-åringen, som drabbades av cancer vid 14-årsålder och tvingades amputera högerbenet, i Rio för nya utmaningar.

– Jag tror kanske att ni tycker att det är större än vad jag tycker. Jag börjar sällan med en idrott med tanken att jag ska ta mig till Paralympics. Simningen var ju inte heller så, det var något jag behövde göra för att få ett annat fokus i livet efter cancern. Skidåkningen var egentligen också något som jag tyckte var roligt bara, och kanoten var ett komplement till skidåkningen, säger hon till TT.

Torsdag klockan 14.52, svensk tid, väntar finalen för Ripa.

Fakta: Helene Ripa

Visa

Född: 22 augusti 1971 i Stockholm.
Bor: Tungelsta utanför Stockholm.
Familj: Maken Ronnie, tre bonusbarn.
Klubbar: Haninge SOK och Brunnsvikens kanotklubb.
Idrotter: Skidor, kanot.
Funktionsnedsättning: Lårbensamputerad, höger ben, efter att ha drabbats av cancer som 14-åring.
Meriter, Paralympics: Guld i 15 km klassiskt i skidor och silver i mixstafett (med Zebastian Modin) 2014, deltog i simning 1992.
Övrigt: Skidor, VM-guld och VM-brons 2013, VM-silver och VM-brons 2015, pallplatser i världscupen. Kanot, EM-guld 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer