Foto: Svenska Parasportförbundet

Ripa tog EM-guld i kanot

Uppdaterad
Publicerad

I maj förvånade den tidigare längdskidåkaren Helene Ripa idrotts-Sverige med att bli klar för Paralympics i Rio – i kanot. Och här kommer ett riktigt formbesked: på EM i Moskva knep 44-åringen guldet på 200 meter i parakanot-klassen KL3. ”Jag är jättejätteglad”, säger Ripa till SVT Sport.

Ripa hade inte toppat formen och hade förhoppningar om en medalj. Det blev seger, och en putsning av personbästa med två sekunder.

Ripa var 14,4 hundradelar före fransyskan Cindy Moreau. När hon gick i mål visste hon inte att hon hade vunnit.

Paralympics

– Det är jättestort. Att kunna vinna utan att ha ett perfekt lopp, och dessutom med en så bra tid, säger Ripa.

För två år sedan tog hon guld på Paralympics i Sotji – då i längdskidor. Efter det satsade hon, i hemlighet, i stället på kanot. I maj stod det klart att hon kvalat in till sommarens Paralympics i Rio, efter att hon tagit sig till final i VM.

Hon har inte släppt upp träningen inför EM, utan såg det som en ”träningstävling”, säger hon. Ett fint besked om att förberedelserna för Paralympics är på rätt väg.

– Man vill alltid ha kvitton. Och det här är ett jättebra kvitto. Det är väldigt motiverande inför Rio. Om det går såhär bra utan att man har toppat formen, då vet man inte vad som kan hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet