Rullstolsbasketen kastas ut ur Paralympics. De här spelarna var med i en match i Amsterdam förra veckan. Foto: TT

Rullstolsbasket kastas ut från Paralympics

Uppdaterad
Publicerad
En av de mest populära idrotterna i Paralympics, rullstolsbasket, kastas ut från programmet i Paris 2024 efter ett beslut i Bonn i dag. Det finns en risk att grenen stryks redan till Tokyo till hösten.

Anledningen är en tvist mellan det internationella parasportförbundet, IPC, och det internationella rullstolsbasketförbundet, IWBF, kring klassificeringen av de aktiva, skriver AP.

IPC vill ompröva vissa av de tävlande som fått klartecken till Tokyo. Enligt IPC handlar det om 50-75 aktiva som har för god rörlighet för att få delta i ett Paralympics. 

”Kan inte stå över regelverket”

– Vi uppskattar att rullstolsbasket är en av de mest populära idrotterna i Paralympics men det innebär inte att att IWBF kan stå över regelverket säger IPC:s ordförande Andrew Parsons som hävdar att integriteten till idrotten skadas om inte IWBF följer reglerna.

IWBF vill nå en uppgörelse med IPC före Paralympics i Tokyo (som sänds i SVT) och tonar ner det tuffa utspelet från IPC.

– Det är viktigt att betona att våra idrottare inte ifrågasätts utan att vi bara använder andra termer i klassificering, säger Regina Costa, som leder IWBF:s klassindelningavdelning.

USA är regerande mästare både på dam- och herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer