Stöttade ensamma ukrainarna: ”Då flödade tårarna”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella paralympiska kommittén, IPK, har beslutat att stänga av ryssar och belarusier från att delta i Paralympics i Kina.

Rätt beslut, menar Sveriges paralympiska kommittés sportchef Niclas Grön.

– Spekulationerna och medföljderna skulle blivit vilda västern annars, säger han till SVT Sport.

IPK fattade först beslutet att tillåta ryska och belarusiska idrottare på Paralympics. Men i går kom vändningen – och den internationella kommittén bestämde sig för att porta idrottare från Ryssland och Belarus från att delta.

De svenska paralympierna har, tillsammans med idrottare från andra nationer, landat i Kina och situationen är speciell.

Paralympics

– Det är väldigt känsligt. I matsalen i Zhangjiakou, som är väldigt stor, är det väldigt mycket folk från många nationer. I går var det till exempel tio ryska ledare i matkön. Sen kom två försynta ukrainska ledare med tunga axlar och det blev tyst i hela matsalen. Vi tänkte ”stackars, hur känner de”. Sen gick jag fram och frågade hur de mådde. Då flödade tårarna. De tyckte att det var fantastiskt vilket stöd de fått här, säger Niclas Grön till SVT Sport.

”En speciell väg”

De ukrainska paralympierna har historiskt sett nått stora framgångar. I år förtjänar de att föräras med en medalj oavsett prestation, menar Grön.

– De vet inte om de kan komma hem eller inte efteråt. De har haft en speciell väg och IPK har jobbat hårt för att få hit dem med utrustning. Många nationer har sträckt ut handen och hjälpt till.

Han anser att IPK:s beslut att porta ryska och belarusiska idrottare var korrekt.

– Det är det enda alternativet. Finns inget annat. Jag är lättad. Nu är det slut på spekulationerna och vi kan andas ut. Vi har haft bra organsiation, den svenska paralympiska kommittén har jobbat hårt idrottspolitiskt. Via brev och påtryckningar har vi fått IPK att ändra sitt beslut. Spekulationerna och medföljderna skulle blivit vilda västern annars.

”Då är jag med”

Sportchefen har hört att kriget eventuellt kommer att uppmärksammas under invigningsceremonin.

– Då är jag med och stöttar Ukraina om det skulle bli så.

Trots omständigheterna försöker svenskarna fokusera på det sportsliga. Grön har stora förväntningar och förhoppningar, precis som hela truppen.

– Vi har halverat truppen och ökat medaljmålert. Vi har sedan 2004 den bästa potentiella truppen nu. Vårt medaljmål är två medaljer. Vi vill sikta högre, men vi har debutanter i de alpina grenarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet