Viljo Petersson Dahl Foto: Bildbyrån.

Svenska fanbäraren: ”Alla är förlorare”

Uppdaterad
Publicerad

Alla ryssar och belarusier utesluts från Paralympics.

Svenska fanbäraren och curlingspelaren Viljo Petersson Dahl ser bara förlorare.

– Det är tråkigt att ett lag försvinner men det här var nödvändigt, säger han till SVT Sport.

Viljo Pettersson Dahl har just kommit tillbaka till sitt rum i paralympiska byn efter en träning.

Där fick han lättad ta del av internationella paralympiska kommitténs (IPK) vändning – att Ryssland och Belarus utesluts från mästerskapet i Peking.

Paralympics

– Jag blev förvånad igår när IPK inte satte ner foten. Om inte den stora internationella organisationen sätter ner foten skjuter de ner ansvaret på nations- och atletnivå. Det har varit en del diskussioner och funderingar kring hur andra nationer kommer att hantera det här, kommer de vägra att spela? Jag är glad att vi kan lägga de diskussionerna bakom oss och fokusera på curling.

Även om han stöttar beslutet till fullo tycker han synd om de 71 ryssar som får vända hemåt.

–Jag lider med de ryska atleterna. De är också oskyldiga och har ingen roll i detta. Tyvärr är det en situation där det inte finns några vinnare, alla är förlorare känns det som.

Tittar man rent sportsligt försvinner en stark motståndare i curlingen i Ryssland, men det är inget Pettersson Dahl lägger någon större vikt vid.

– Hade allt varit frid och fröjd vill jag att de bästa lagen i världen ska vara här och tävla mot varandra. Det är tråkigt att det förvinner ett lag samtidigt som det var nödvändigt. Men rent sportsligt tänker jag inte att vi har en större chans. Det är fortfarande ett jobb som ska göras. Vi måste vinna många matcher och det är inte säkert att Ryssland hade varit topp fem eller bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet