Dubbla segrar för Sveriges curlinglag

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem raka förluster för Sveriges lag i rullstolscurling bröt laget äntligen den negativa trenden. Först med en vinst mot de regerande världsmästarna Norge med 5-4. Några timmar senare mot Tyskland med 9-5.
– Nu har det vänt, i dag hittade vi spelet, isen, stenarna och allting, säger Kicki Ulander till SVT Sport.

Sveriges drabbning mot de regerande världsmästarna Norge blev en jämn sådan. Efter sex omgångar ledde det svenska laget med 5-3 och fortsatte därefter att spela stabilt och säkert. Matchen slutade tillslut med en svensk seger på 5-4 – lagets första i turneringen.

Den positiva energin tog de sedan med sig in i matchen mot Tyskland som spelades några timmar senare.

Vad betydde den första segern för er?

– Den betydde väldigt mycket. Vi fick energi och orkade jobba framåt och göra matcherna. Det blev jättebra med en seger i morse, då kände vi att det hade vänt och att vi kunde jobba vidare, säger Kicki Ulander.

Efter fyra omgångar var det svensk ledning med 8–0 och Tyskland, som kom med totalt fyra segrar i bagaget, inledde matchen slarvigt.

Men i omgång fem visade tyskarna vilken kunskap de egentligen besitter, när de tog tre poäng och började ta i kapp på Sverige.

”Vi har kämpat som ett lag”

I den sjunde omgången hade Tyskland vänt 0–8-underläget till 5-8 men Sverige hade avgörandet i egna händer och kunde stänga matchen omgången därefter. 9-5 till Sverige och curlinglagets andra seger.

Fem raka förluster och nu två raka vinster, hur förklarar du det?

– Det är jättesvårt, vi hade inte riktigt kommit in i vårt spel och den höga nivån som vi kan spela. Vi hittade inte rätt från början och det var väldigt kämpigt med förlusterna, säger Kicki och fortsätter:

– Det har varit jobbigt mentalt men vi har kämpat som ett helt lag och nu har vi tagit oss framåt.

Klockan 01.30 svensk tid spelar Sverige igen – då står Finland för motståndet.

Här är all fakta från matchen mot Tyskland.

Curlingturneringen i Paralympics

Visa

Turneringen i rullstolscurling avgörs i ett gruppspel där samtliga tolv lag möts inbördes och där de fyra bästa når semifinal.

Sveriges spelprogram (svenska tider):

10 mars: Kina, 4–9.
11 mars: Kanada, 4–8, USA, 2–10.
12 mars: Slovakien, 3–8, Storbritannien, 1–6.
13 mars: Norge 5–4, Tyskland 9–5.
14 mars: Finland (1.35), Sydkorea (11.35).
15 mars: PAR (paralympiska aktiva från Ryssland, 6.35), Schweiz (11.35).

Slutspel:
16 mars: eventuella skiljematcher (1.35), semifinaler (7.35).
17 mars: bronsmatch (1.35), final (6.35).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer