”Trodde aldrig jag skulle kunna spela igen”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s Declan Farmer har gjort åtta mål på tre matcher i gruppspelet.

– Jag älskar att spela hockey, det är det bästa jag vet, säger han till SVT Sport.

USA har krossat allt motstånd i gruppspelet i parahockeyn och möter Italien i semifinal på torsdag. De är regerande mästare och satsar som vanligt rejält för att försvara guldet.

– Åren med Paralympics är speciella. Under två–tre månader hade vi ett läger i Chicago där vi bodde ihop och tränade för att få ihop oss som lag, berättar Farmer.

Paralympics

21-årige Declan Farmer fick amputera delar av båda benen vid födseln. Nu spelar han parahockey för Tampa Bay Lightning, klubben där även NHL-spelarna Victor Hedman och Anton Strålman återfinns.

– Jag har aldrig träffat dem men är en stor beundrare, säger han och skrattar.

”Trodde aldrig jag skulle kunna spela igen”

Lagkompisen Joshua Misiewizc förlorade båda sin ben under militärt uppdrag i Afghanistan för sju år sedan.

– Jag trodde aldrig jag skulle kunna spela igen, berättar han. Men så hittade jag parahockey och nu är jag här, det är otroligt.

USA har 28-0 i målskillnad efter gruppspelet. Ingen tror att Italien ska rubba dem i semifinalen på torsdag utan alla förväntar sig en final mot Kanada. Kanadensarna möter Korea i semi, som fick stryk med 8-0 mot USA i gruppfinalen.

USA har vunnit de två senaste spelens hockeyturneringar och nu jagar Kanada det guld man senast vann 2006.

– Rivaliteten är enorm men spelar vi vårt spel vinner vi. Vi måste göra det, säger Misiewizc till SVT sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet