Valerij Susjkevytj. Foto: TT

Ukrainas ordförande: ”Ett mirakel att vi är här”

Uppdaterad
Publicerad

Paralympics invigs i dag.

Samtidigt som kriget i Ukraina pågår är landets paralympier på plats.

– Det är ett mirakel att vi har kommit hit, säger Valerij Susjkevytj, ordförande i Ukrainas paralympiska kommitté.

Det ukrainska landslaget kom till Paralympics i onsdags. En resa som försvårades rejält av den ryska invasionen av Ukraina.

– Vi tog oss genom och från Ukraina under många dagar. Vi överkom många hinder på vägen. Många i vårt lag behövde fly samtidigt som det bombades, säger Valerij Susjkevytj på en presskonferens i Peking.

Paralympics

Susjkevytj säger att laget var splittrat när kriget bröt ut. Några befann sig i Ukraina och några befann sig utanför landets gränser.

– Det är ett mirakel att vi har tagit oss hit. Det är otroligt att vi är på Paralympics eftersom vi stod inför en fråga varje dag: Finns det ett sätt att föra båda delarna av laget samman och ta oss från Europa till Peking?, säger han.

De 20 ukrainska utövarna och nio guider kom fram till Peking i onsdags. Två dagar innan spelen invigs, de första tävlingarna drar igång på lördag.

Att de är på plats är av stor betydelse, anser Susjkevytj.

– En stormakt vill förstöra mitt land, vårt land. Vår närvaro på Paralympics handlar inte bara om att vara här, vi är inte bara ett av alla lag som har kommit hit. Det här är ett tecken på att Ukraina är och kommer att vara ett land. Det visar att Ukraina lever.

I går togs beslutet av Internationella paralympiska kommittén att inte tillåta ryska och belarusiska idrottare på Paralympics.

– Det var ett väldigt viktigt beslut, säger Susjkevytj.

KLIPP: Ryska idrottare får tävla i Paralympics (2 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet