Gunilla Wallengren slutade sist i finalen på 1500 meter. Foto: SVT

Gunilla Wallengren sist i finalen

Uppdaterad
Publicerad

VM-silver i fjol på 1500 meter, men finalen i Paralympics blev Gunilla Wallengrens hittills tuffaste uppgift. Tia trots säsongsbästa i ett lopp där superstjärnan Tatjana McFadden anförde en amerikansk trippel. ”Ett av de snabbaste loppen jag kört”, säger hon till SVT Sport.

Det var också McFadden som chockstartade finalen i rullstolsklassen T54 och direkt skaffade sig en stor lucka. Klungan, med svenskan långt bak, tog sig ikapp men det var ett hårt tempo rätt igenom i ett lopp där tre av finalisterna persade.

Avslutningen blev en rafflande spurt där McFadden vann på 3.22,50 och precis höll undan för landsmaninnorna Amanda McGrory (3.22,61) och Chelsea McClammer (3.22,67). Alla tre inom 17 hundradelar alltså!

Paralympics

– Underbart. Det är den första amerikanska trippeln på länge. Jag hade ett stort försprång i början, men visste att de andra skulle komma ikapp så det var bara att satsa allt, säger McFadden som nu inlett med ett silver på 100 meter och guld på 400 och 1500.

Där bakom var Gunilla Wallengren inte långt ifrån sitt pers, hennes 3.30,14 är årsbästa och bara en dryg sekund från perset.

Wallengren: ”Ett tufft lopp”

– Det var ett tufft lopp. De gick ut hårt tjejerna. Jag är ändå nöjd med min prestation.

När hon vann VM-medaljen i fjol var det en helt annan typ av lopp, ett taktiskt och långsamt race med en silvertid på 3.41,89.

– Det här var ett av de snabbaste loppen jag kört.

Efter loppet och möte med media var det energipåfyllning, snabbt ombyte och sen hem för vila. Tidigt onsdag förmiddag Riotid väntar försök på 5000 meter, för både McFadden och en inspirerad svenska.

– Ska bli kul att ge sig på 5000 meter. I första hand blir målet att ta sig till en ny final.

Och en inte lika snabb start?

– Det brukar kunna bli lugnare, men  helt säker kan man ju inte vara, säger hon med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet