Alex Zanardi opererades under fem timmar på måndagen för att få ansiktet återställt. Foto: TT

Zanardi opererad för att återställa ansiktet

Uppdaterad
Publicerad

Paralympicsmästaren Alex Zanardi vårdas fortsatt på sjukhus med allvarliga huvudskador efter en krasch vid en paracykeltävling i Italien på midsommarafton. Under måndagen opererades italienaren under fem timmar.

53-åringen genomgick sin tredje operation. Läkarna säger att operationen gick bra sett till återställandet av skadorna på ansikte och kranium. Men det råder fortfarande stor oro kring hans neurologiska funktioner.

– Patienten har genomgått en operation för att rekonstruera och stabilisera de områden i ansiktet och kraniet som skadats, sade Paolo Gennaro, chef för den operationsavdelning på sjukhuset i Siena där Zanardi, som ännu är försatt i medicinsk koma, vårdas.

Paralympics

Fyrfaldig paralympicsvinnare

Alex Zanardi, som vunnit fyra guldmedaljer i Paralympics och tagit två silver, drabbades av flera huvudskador och frakturer i ansiktet i olyckan där han kraschade in i en lastbil.

Som F1-förare tävlade Zanardi bland annat för Lotus och Williams innan han tvingades amputera båda benen efter en Cart-krasch 2001. Då tappade han allt blod utom en liter i kroppen och hjärtat stannade sju gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet