• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Anna-Carin Ahlquist laddar om. Foto: Bildbyrån

Svensk kanonstart – dubbla segrar i EM

Uppdaterad
Publicerad

Efter en guldkantad start på para-EM i Helsingborg som singelmästare har Anna-Carin Ahlquist nu börjat jakten på ännu en titel.

Det blev dubbla segrar i lagtävlingen första dagen, mot både Tyskland och Storbritannien.

– Det var lite segt att komma igång nu på morgonen, men det är skönt att den första matchen är vunnen, säger hon till SVT Sport. 

Ahlquist inledde mot Tyskland med en 3-1-seger i dubbel ihop med mångåriga spelpartnern Ingela Lundbäck, setsiffrorna 11-9, 11-6, 6-11 11-8 mot tyskparet Hentig/Mikolaschek.

Den nykorade Europamästaren följde sedan upp med att besegra Sandra Mikolaschek i förstasingeln, även där med 3-1 i set, 11-8, 6-11, 12-10, 11-5 och därmed 2-0 i matcher mot Tyskland.

En lättnad att klara av öppningsmatchen, bara ett halvt dygn efter singelguldet.

– Det var lite svårt att ställa om mentalt från igår med allt som hände, men jag fick lite sömn, en dusch och sen var det bara på det igen, säger Ahlquist.

På eftermiddagen väntade en betydligt tuffare match, mot Storbritannien som inledde sitt lag-EM med en 2-0-vinst mot Ryssland. Den inledande dubbeln blev en rysare där Ahlquist/Lundbäck tvingades till ett femte och avgörande set mot brittiska duon Gilroy/Shackleton. Väl där avgjorde svenskorna enkelt via 11-3.

I första singelmatchen föll sen Ingela Lundbäck mot Megan Shackleton med 1-3 i set (9-11, 11-9, 9-11, 3-11), men den svenska segern räddades än en gång av Ahlquist. Vinst mot Susan Gilroy med 3-1 (7-11, 11-4, 11-6, 11-7) och därmed en drömstart i jakten på ett lagguld.

I morgon väntar spel mot Ryssland. I Sveriges grupp finns också Serbien som står för motståndet i lördagens avslutande match. Serbien inledde sitt lag-EM med att i eftermiddags besegra Tyskland med 2-0.

Sveriges senaste lagguld kom 2015 i danska Vejle då Anna-Carin Ahlquist för övrigt tog en skön dubbel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.