Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får Ebba Årsjö tvärvända i backen – säkrade VM-guld ändå efter mäktig upphämtning Foto: Bildbyrån/SVT

Årsjö vann nytt guld trots totalstopp i backen

Uppdaterad
Publicerad

”Nej, där försvann guldet”, ropade SVT:s kommentator.

Men Ebba Årsjö visade med besked att den förutsägelsen var överilad. Den fantastiska svenskan tog idag ett nytt guld i para-VM trots att hon såg ut att åka ur i mitten av slalombanan.  Trots jättemissen vann svenskan med över tre sekunder.

Ebba Årsjö vann därmed sitt andra raka VM-guld på två dagar. I går vann hon super-G och idag var hon överlägsen i superkombinationen.

Svenskan ledde med 2,76 inför slalomen och såg ut att gå mot en säker seger. Men det tog tvärstopp mitt i backen och svenskan tvingades klättra upp i backen för att ta porten på rätt sida. En forcering följde och svenskan, hann inte bara klara segern utan utökade till och med marginalen och vann med hela 3,16 i mål.

Det var en svår pist att bemästra där tävlingsstarten sköts upp för att backen skulle kunna prepareras. Man tvingades hämta snö från super-G-backen för att fylla på i slalombanan. Årsjö hade problem med underlaget.

– Det var svårare än jag hade trott, skidorna sköt iväg. Jag orkade ändå och kämpade, sa svenskan i segerintervjun efteråt.

Årsjös VM-succé fortsätter alltså. Igår vann hon guldet i Super-G med 4,15 sekunder framför tyskan Andrea Rothfuss.

Årsjö vann även paralympics-guld i superkombination.

Lindström tog brons

Efter Ebbas guld körde Aron Lindström in och tog ett brons i superkombinationen. Det är första VM-medaljen någonsin för svensken, som körde upp sig från en 10:e plats efter super-G till bronsplats efter slalomen.

Lindström svarade för ett superåk i slalomen och tog ledningen och fick sitta i ledarstolen ända fram till de två sista åkarna vara kvar.  Fransmannen Arthur Bauchet gjorde ett riktigt guldåk och tog ledningen och även schweizaren Robin Cuche tog in före svensken.

Arvid Skoglund blev 14:e man.

Här tar Årsjö ledningen i kombinationen i super-G:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.