Alex Zanardis svåra krasch har blivit en stor nyhet i Italien. Det var stökigt och rådde trängsel vid lördagens kommuniké. Foto: TT

Efter olyckan: Oro för att parastjärnan ska råka ut för komplikationer

Uppdaterad
Publicerad

Den fyrfaldige Paralympicsmästaren Alex Zanardi ligger nedsövd i konstgjord koma efter den svåra paracykelolyckan i fredags. Läkarteamet är oroligt över att komplikationer ska tillstöta.

Det var i fredags som 53-årige Zanardi kraschade med en lastbil i en utförsbacke när han tävlade i paracykling (man sitter lågt och drar sig fram med armarna). Italienaren ådrog sig svåra skallskador och fördes med ambulanshelikopter till ett sjukhus i Siena där han vårdas med respirator.

Läkarna konstaterar att så länge de vitala organen förblir stabila desto större chans har Zanardi att klara av situationen där läget är allvarligt men stabilt.

Under söndagen kom en ny kommuniké kring Zanardi som var en framgångsrik racingförare med bland annat ett par säsonger i F1 innan han han råkade ut för en svår krasch i Cart-serien och miste bägge benen för snart 20 år sedan.

Kan ha fått hjärnskador

– Vi kan inte utesluta att komplikationer kan tillstöta, säger läkarna i uppdateringen från Santa Maria alle Scotte-sjukhuset i Siena, Toscana, uppger AP.

Läkarna varnar även för att de svåra ansikts- och skallskadorna kan ha gett upphov till hjärnskador.

Zanardi är en stor profil och förebild både i motor- och i parasportvärlden efter den tuffa kraschen 2001 där båda benen amputerades ovanför knäna och hjärtat stannade sju gånger efter att han tappat allt blod utom en liter i sin kropp. Han bytte karriär och tog fyra guld i paracykling 2012 och 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer