Anita Johnsson med Dear Friend 2019 i Rotterdam. Foto: Bildbyrån.

Hästen skadad – Johnsson missar Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Pararyttaren Anita Johnsson missar Paralympics i Tokyo senare i år.

Hästen Dear Friend skadade sig illa i hagen att det är oklart om den kan bli tävlingsmässig igen.

”Han har gjort något i hagen och fått en skada i bäckenet”, säger delägaren Helena Ager till ridsport.se.

”Det är en väldigt osäker prognos för den här skadan. Vi vet inte än om han kommer att kunna återhämta sig eller inte. Det är väldigt ledsamt, särskilt eftersom de är ett så sammansvetsat team”, säger Ager.

Ekipaget har representerat Sverige vid flera stora mästerskap. Vid Paralympics i Rio de Janeiro blev det en åttondeplats i kürfinalen. Under EM på hemmaplan i Göteborg 2017 blev det som bäst en femteplats och vid EM i Rotterdam 2019 en sjundeplats.

Paralympics

Både i Rio de Janeiro 2016 och i London 2012 har Sverige deltagit individuellt i paradressyren. Till Paralympics i Tokyo planeras att för första gången på 13 år skicka ett lag. Louise Etzner Jakobsson, Carolin Rutberg och Lena Malmström siktar alla på att ta en plats i laget.

”Det är väldigt tråkigt att Anita och Dear Friend faller bort. De har varit ett konkurrenskraftigt ekipage att lita på”, säger landslagsledaren Agneta Aronsson.

Paralympics avgörs 24 augusti–5 september.

På Paralympics i Rio de Janeiro tog Sverige två brons genom Louise Etzner Jakobsson på Zernard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet