Stefan Olsson i Paralympics i Rio och ett möte med SVT juli 2019. Foto: BILDBYRÅN/SVT

Kajak-träningen har lyft Stefan Olsson

Uppdaterad
Publicerad

Han har vunnit den mest prestigefyllda tennisturneringen, Wimbledon, två år i rad.
Nu siktar Stefan Olsson på ännu en triumf. Och han är starkare och smidigare än tidigare. Mycket tack vare intensiv träning – i kajaken.

– Jag har fått stor nytta av all träning i kajaken. Den har gjort att jag orkar mer på tennisbanan. Bra för rygg och hela bålen. Det är hela tiden intensivt under matcherna i rullstolen...ruscher och snabba vändningar, säger Stefan Olsson till Svt Sport.

Men de många paddelturerna på Dalälven runt Dala-Floda har inte enbart inneburit tuff träning. De har samtidigt gett honom en ny dimension i livet .

– Jag har alltid älskat naturen. Men med min funktionsnedsättning har det varit svårt att uppleva den. Försökte ge mig ut i skogen med rullstolen och en sträcka på ett par kilometer tog ungefär två timmar. Kändes ganska hopplöst. I kajaken har jag helt andra förutsättningar.

Gräset lockar

Säsongen har varit blandad för honom hittills. Final i Australian Open. Sen blev han utslagen i första omgången i Paris, Franska Öppna. Nu väntar underlaget, gräs, som han trivs bäst på.

– Det vore helt fantastiskt att lyckas försvara titeln. Att ha vunnit Wimbledon är stort...att göra det två år i rad var otroligt. En tredje titel vore helt magiskt. Inte minst ekonomiskt. Jag har inga sponsorer och är i stort sett beroende av de prispengar jag spelar in för att ha råd att satsa på tennisen. Därför vore det välkommet att vinna ännu en gång. Framförallt med tanke på att jag har mitt största mål i karriären nästa år...Paralympics i Tokyo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer