Johan Strid, generelsekreterare Parasportförbundet. Foto: Parasportförbundet

Generalsekreteraren: ”Alla måste stängas av”

Uppdaterad
Publicerad

Även de många hederliga ryska idrottarna bör stängas av i väntan på att Ryssland kan få en fungerande, icke-fuskande, organisation, det tycker Johan Strid, generalsekreterare på svenska Parasportförbundet. ”Eftersom att det är ett institutionaliserat fusk så måste nog alla stängas av.”

Nyheten om att över tusen ryska idrottare är inblandade i en gigantisk dopningshärva slog ner som en bomb runt lunchtid under fredagen.

– Det är djupt chockerande. Det är svårt att föreställa sig att detta här pågått så länge, i den här utsträckningen, säger Johan Strid till SVT.

– Det här visar ju hur känsligt systemet är. En stark kraft som den ryska staten har bestämt sig för att lura systemet och har uppenbarligen klarat det. Det visar att vi måste hitta nya sätt att säkerställa idrottsorganisationernas antidopningsarbete.

– Uppenbarligen har rutinerna inte fungerat eftersom att det här har kunnat ske.

– Jag utgår från att idrottare över hela världen är djupt upprörda och tycker det är för jävligt. Att de vill tävla mot ryska idrottare men utan fusk. Det finns många ryska idrottare som är hederliga och de får olyckligt en del av den här sleven – men eftersom att det här är ett institutionaliserat fusk så måste nog alla stängas av i väntan mot att de Ryssland får en fungerande organisation. En avstängning precis som det internationella Parasport-förbundet gjort, säger Johan Strid. 

Fakta: Wada-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland. Anklagelserna kom bland annat från den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen samt den tyska tv-kanalen ARD.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar. I juni beslutade IAAF att inga ryska friidrottare får ställa upp i OS, längdhopparen Darija Klisjina fick dock ställa upp efter en dom i idrottens skiljedomstol Cas.

I januari presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Uppgifterna ledde till att Internationella olympiska kommittén funderade på att utesluta alla ryssar i Rio-OS. Det slutade med att IOK lät varje idrott ta egna beslut i frågan. IOK har precis beslutat att förlänga dopningssanktioner mot Ryssland, bland annat att inte förlägga IOK-sanktionerade tävlingar där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.