Mikael Fredriksson och Lina Watz tog hem varsin silvermedalj. Foto: BILDBYRÅN

Svenskt medaljregn i para-EM

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en bra dag för den svenska truppen på sim-EM i Dublin. Mikael Fredriksson, Lina Watz och Nicola St Clair Maitland tog hem varsin medalj.

Lina Watz slutade tvåa bakom spanjorskan Nuria Marqués under para-EM i simning i Dublin på 100 meter ryggsim. Hon hade aldrig tidigare tagit en mästerskapsmedalj, men när hon slog till med den nya svenska rekordtiden 1,14,27 – belönades hon med ett silver.

– Jag har inte förstått det ännu. Jag tittade upp mot tavlan och det var surrealistiskt, helt sjukt, säger en närmast chockad Lina Watz till SVT Sport och fortsätter.

– Målsättningen var att följa med hit och se hur kroppen fungerar. Men jag lyckades med ett bra lopp, jag vet inte vad jag ska säga, jag är så nöjd.

Watz har amputerat sin fot och har svårt i vändningarna, men var desto snabbare i själva simningen.

Spanjorskan rådde hon dock inte på.

Dubbla silver

Silver blev det också till Mikael Frediksson på 150 meter medley. Mikael Fredriksson var i ledning vid 50 meter efter sin starkaste gren, ryggsimmet, på distansen 150 meter medley.

Då var det dags för den kritiska delen, bröstsimmet. Där var Ioannis Kostakis, Grekland, för stark.

Ikapp och förbi var det också han som kunde defilera in i mål på tiden 3,36,63.

Fredrikssons simmade in tio sekunder och 40 hundradelar långsammare som tvåa. Vitryssen Aliaksei Talai blev trea.

Brons till St Clair Maitland

Kvällen avslutades med en sista blågul pallplats. Tre svenskor hade tagit sig till final på 100 meter ryggsim och det såg länge ut att bli silver och brons. Men i sluttampen gick ukrainska Anna Hontar om dem.

Nicola St Clair Maitland simmade in på en tredjeplats med tiden 1.29.89.

Dagens tre medaljer gör att Sverige nu tagit totalt sex medaljer. Sedan tidigare har Maja Reichard tagit två brons, på 100 meter bröstsim och 50 meter fritt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.