Foto: Bildbyrån/SVT

Helene Ripa, 49, i bättre form än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

I fjol kämpade hon med ovissheten om Paralympics skulle bli av eller inte.

Nu har Helene Ripa, 49, hittat både lugnet och formen och siktar hon på medalj i Tokyo i augusti.

Men först ska hon kvala dit.

– Det var jättebra att det blev framskjutet för mig med tanke på att jag opererade nacken i mars 2019 och jag hade lite bråttom att hinna med kvalet, säger Helene Ripa till SVT Sport.

Hon kommer ha fyllt 50 år dagarna innan Paralympics i augusti – ett Paralympics som lär bli Ripas sista. I Rio 2016 blev hon femma och hon har tidigare ett guld och ett silver – i längdskidor från Sotji 2014.

Paralympics

”I bästa formen jag varit”

För två år sedan tog hon guld på 200 meter på kanot-VM i Portugal. Men nu är hon i ännu bättre form och har förbättrat tekniken.

– Jag kan få ut mer fart i min paddling så jag skulle säga att jag är i den bästa formen jag någonsin varit.

Har inte tävlat sedan 2019

Hon har inte tävlat sedan 2019 men med start på torsdag ska hon försöka säkra en plats till Tokyo på kvaltävlingar i Ungern.

– Det är inte lätt att ha koll men jag vet var mina konkurrenter har legat tidigare i förhållande till mig, och så är det lite nya namn, men jag tror ändå mina chanser är rimliga – topp fyra bland de som inte kvalat än. Så vi får väl se på lördag i finalen, säger Ripa.

Och målbilden för Paralypmics är solklar.

– Medalj. Ja, det är i alla fall mitt mål och lyckas jag med det så skulle jag vara väldigt nöjd.

Se hela reportaget med Helene Ripa:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet