Pernilla Svensson och Jonas Jacobsson blir förbundskaptener för det svensknorska paraskyttelandslaget. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Sverige och Norge slår ihop landslagen

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på medaljer i Tokyo 2020 har redan börjat. Paraskyttarna väljer en annorlunda väg dit. Sverige och Norges landslag slås ihop, avslöjar förbundskaptenen Pernilla Svensson för SVT Sport.

– Det är en idé som vi funderade på redan efter Paralympics i Rio, säger Pernilla Svensson till SVT Sport.

Tillsammans med Jonas Jacobsson kommer hon att ha ansvar som förbundskapten för det svensk/norska landslaget. För de svenska paraskyttarna blev Rio något av en missräkning. Joackim Norbergs silver i 25 meters pistolskytte blev den enda medaljen.

”Vi behöver bli bättre”

– Vi behöver bli bättre för att kunna få de här medaljerna på nästa Paralympics. Det är inte så många i dagsläget som skjuter på parasidan i Sverige. Då är det svårt att få intensitet på träningarna, säger Svensson.

REPORTAGE: Jonas Jacobsson, med 110 mästerskapsmedaljer avslutade karriären.

Sammanslagningen ska höja nivån på träningarna när skyttarna får tuffare konkurrens på nära håll. När det norska landslaget stod utan förbundskapten slog duon Svensson/Jacobsson till och föreslog en sammanslagning.

Konkurrenten blir kamrat

Nu är avtalet påskrivet och satsningen mot fler nordiska medaljer 2020 påbörjas med ett träningsläger i september och vår stora rival i väst går från medaljkonkurrent till lagkamrat.

– Det är ju en konkurrent. Men ska man vara riktigt krass så håller vi på med en individuell idrott. Våra skyttar i det svenska landslaget är också konkurrenter, skillnaden i sig är inte så stor.

I Paralympics kommer skyttarna att tävla för respektive nation.

– Det blir ju inte under gemensam flagg, men på sätt å vis blir det nästan det. Vi är ju ett lag.

Det första stora testet blir VM i Sydkorea i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.