Vasaloppslegendaren blir Zebastian Modins nya guide

Uppdaterad
Publicerad

Jerry Ahrlin, med flera topplaceringar i Vasaloppet, ska leda Zebastian Modin mot Paralympics i Peking.

Den femfaldiga Paralympics-medaljören Zebastian Modin, som tävlar i klassen för längdskidåkare med synnedsättningar och tog silver i sprint i Pyeongchang, byter guide inför satsningen mot Peking 2022.

Efter att det sexåriga samabretet med Albin Ackerot tog slut år 2014 så har Modin tvingats byta ledsagare flera gånger och när även samarbetet med Robin Brynteson, som ledde Modin i Pyeongchang, tog slut fick träningen förpassas till rullband inomhus.

Paralympics

Ska använda fler guider

Men nu har skidstjärnan hittat sin nästa ledsagare. Jerry Ahrlin, som slutat bland de tio bästa nio gånger i Vasaloppet, ska leda Modin i satsningen mot Peking 2022.

– Det är jättekul med Jerry som kommer in och vill ha utveckling och komma med nya idéer, säger Zebastian Modin till SVT.

Han vill nu försöka åka med flera guider istället för att enbart jobba med en.

– Jag tror det är bra att ha flera, då blir man inte lika låst om någon skulle bli sjuk eller skadad. Samtidigt är det skönt för mig att få byta lite miljö och sällskap, säger han.

Kritiserar förbundet

Modin fortsätter samtidigt att rikta skarp kritik mot Parasportförbundet för problemen med finansieringen för sina ledsagare, något SVT rapporterat om tidigare.

– Själv kan man ju leva ganska snålt och sparsamt för att göra det man vill, men de som ska åka med mig ska ju också ha sin lön. Ska alla kunna hållla på med elitidrott på den här nivån så tror jag det måste till en förändring där inte jag behöver jobba med att hitta och finansiera en guide, avslutar Modin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet