Emiul Jönsson Haag och Zebastian Modin Foto: TT Bild

Zebastian Modin hoppas på mer i VM

Publicerad

Zebastian Modin har inlett det hektiska para-VM i kylan i västra Kanada bra.
Efter att ha försvarat sitt VM-guld i sprint finns förhoppningar i skidskytte – och i de andra skiddistanserna.
– Samarbetet med guiden Emil Jönsson Haag är perfekt, han har lärt sig snabbt. Men frågan är om han orkar 20 kilometer, säger Zebastian Modin och skrattar.

Blinde skidåkaren Zebastian Modin är världsmästare igen. Och hans nye guide Emil Jönsson Haag har fått sitt första VM-guld, som inte handlar om stafett. Tillsammans vann de VM-sprinten i para-VM i Prince George i västra Kanada i går. Och dagen efter fick de vila.

– Vi firade med tårta i går och med sovmorgon och lugn träning i dag.

– Jag har varit krasslig efter världscuptävlingarna och det kändes inte alls bra på 10 kilometer i söndags. Jag var urdålig. Men på sprinten var det bättre. I sprinten är det bara att ge järnet, sa Zebastian direkt efter guldloppet.

Eftersom paraskidåkning avgörs med skidåkare med olika grader av synskador startar helt blinde Zebastian lite före sina värsta konkurrenter.

– Det blir inte riktigt som vanlig sprint, även om banorna är lika. Jag kör så fort jag kan och de andra får jaga. Det är bara på upploppet som det blir kamp, och då var vi före.

Bra samarbete

– Men visst har jag fördel av att ha Emil med mig. Han kan sprinttaktik, och han har lärt sig snabbt att bli en bra guide, berömmer Zebastian Modin den gamle sprintstjärnan som nu sadlat om till guide.

Eftersom Zebastian Modin, liksom många av de andra para-skidåkarna, också tävlar i skidskytte blir det ett extralopp på onsdag. Men där har han inga större förhoppningar.

– Jag skjuter för illa. Det är nedprioriterat för min del, och Emil är ju inte heller någon skidskytt. Det har varit väldigt kallt här, men nu blir det tydligen mer snö. Hur som helst är det fint med mycket publik runt spåren.

Till helgen är det stafett och då tävlar firma Zebastian Modin/Emil Jönsson Haag ihop med sitskiåkaren Christian Furuberg i ett stafettlag.

– Där har vi inga större förhoppningar. Men på 20 km som vi avslutar med på söndag kan det gå bra. Okej, jag är inte jättebra på längre distanser, men frågan är om Emil Jönsson Haag åkt så långt någon gång, skämtar Zebastian Modin om den gamla sprintspecialisten.

”Det här slår det mesta”

Förbundskaptenen Christer Skog tror dock på Modin/Jönsson Haag:

– Jag har varit med om en hel del som skidledare, men det här slår det mesta. Det är det roligaste landslaget att träna, alla utgår från sina egna förutsättningar, säger Christer Skog som varit förbundskapten för Sverige, USA, Australien och Storbritannien, samt varit tränare åt många flera stjärnåkare.

– Det är fascinerande att se hur de snackar och litar på varandra och blåser på i nedförsbackarna i 60-70 km/h.

– Jag tror nog att det kan gå bra i de tävlingar som följer i veckan. Målet för vårt gäng är att få ett bra lag om tre år, i OS i Peking. Vi lär oss hela tiden, säger Christer Skog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer