Parkour-mästaren ser inga hinder

Uppdaterad
Publicerad

Måns Rudfeldt, 25, är Sveriges främste parkour-utövare. Och han kommer mer förberedd än någonsin tidigare till den här säsongen. Tack vare en ny inomhushall i Sundbyberg.

– Det är klart att det är roligare att vara utomhus. Men hallen som vi byggt själva har gjort att jag kan träna varje dag. Oavsett väder. Och det är lite speciellt eftersom vi byggt den själva. Från början fanns bara ett cementgolv. Nu har vi en hel hall, säger Måns Rudfeldt till Svt-Sport.

Parkour ingår som en del i Svenska Gymnastikförbundet sen tre år tillbaka. Ett sätt att få spontanidrotten förenad med den organiserade.

Och det finns officiella svenska mästerskap.

”Handlar mycket om mod”

– Visst är det kul att vinna tävlingar. Men det är bara en liten del av sporten. Det viktigaste och roligaste är att klara nya trick eller hopp, säger Måns Rudfeldt.

Den spektakulära sporten har sina rötter i Frankrike. Konsten att förflytta sig på ett snabbt och effektivt sätt i befintlig terräng.

– Det handlar mycket om mod. Och hemligheten med att bli riktigt bra handlar väl om att träna träna träna. Som det gör i de flesta sporter. Det finns inga genvägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.