Coronaregeln i OS: ”Kan behöva stanna i tre veckor”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder många oklarheter inför OS i Peking – ett mästerskap med en stor mängd restriktioner.

SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten berättar i dag om en regel som innebär att idrottare kan sättas i kinesisk karantän i tre veckor och inte tillåtas lämna landet.

Regeln som Bergsten förklarar innebär att om en idrottare testas positivt för covid-19 när de befinner sig på OS kan de sättas i en kinesisk karantän.

Det betyder att de kan behöva stanna i Kina i tre veckor innan de tillåts lämna landet.

OS i Peking 2022

– Det är möjligt att den regeln kan komma att bli så kritiserad och att den kommer att förändras, men så är reglerna i nuläget, säger Ulrika Bergsten.

SVT Sport träffade skicrosslandslaget som testade OS-backen förra helgen. Reglerna är tre veckors karantän och enligt Erik Iljians, skicrossledare, kommer samma regler även gälla under OS.

– Det är egentligen en mardröm för vår situation. Då skulle vi bli satta i karantän i Kina i 21 dagar.

Men enligt Lars Markusson, mediechef på SOK, finns ingen automatisk karantän på tre veckor om man testar positivt. Han skriver i ett sms till SVT Sport att har man inte har symptom får man återgå till tävlande igen när man lämnat två negativa test.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet