Demonstranter tog sig in på OS-eldceremoni

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsaktivister vecklade ut en protestbanderoll med orden ”Inga folkmordsspel”, visade upp en tibetansk flagga och skrek efter bojkott när OS-elden inför vinterspelen i Peking traditionsenligt tändes i Olympia, Grekland.

Vinter-OS i Peking i februari nästa år omgärdas av kritik från flera håll. Både politiker och organisationer har kritiserat Internationella olympiska kommittén (IOK) för att anordna OS i ett land med bristande respekt för mänskliga rättigheter.

Protesterna i samband med måndagens eldceremoni i Olympia, 250 kilometer väster om Greklands huvudstad Aten, var därför väntade.

Peking 2022

Före ceremonin omhändertogs fyra aktivister, tre kvinnor och en man. Under ceremonin tog sig tre demonstranter in på den arkeologiska plats där elden tändes. Två kvinnor och en man vecklade ut en protestbanderoll med orden ”Inga folkmordsspel”, höll upp Tibets flagga och skrek efter bojkott av spelen, i samband med att elden tändes.

Själva ceremonin, som beskådades av bland andra IOK:s ordförande Thomas Bach och Greklands president Katerina Sakellaropoulou avbröts inte

På söndagen greps två kvinnor i Akropolis i Aten efter att ha försökt sätta upp en protestbanderoll mot vinterspelen som inleds om mindre än fyra månader. OS invigs om 109 dagar, den 4 februari 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Peking 2022

Mer i ämnet